home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Κίνδυνος θάνατος στην Αρχαία Αγορά: Η Αρχαιολογία άφησε το Άργος να ρημάζει (Εικόνες, Βίντεο)

Στον αέρα κρέμονται τα κάγκελα της αρχαίας Αγοράς Άργους

Πριν λίγο καιρό ο «Αναγνώστης Πελοποννήσου» κατέγραφε τα προβλήματα της αναστήλωσης των τειχών του κάστρου του Άργους. Λίγες μέρες μετά στο «anagnostis.org» γινόταν αναφορά για το κτίριο που προοριζόταν για τουαλέτες και αναψυκτήριο στην ανατολική πλευρά του Κάστρου και τις ζημιές που είχε υποστεί. Μάλιστα ούτε τότε ίδρωσε το αυτί της εφορείας αρχαιοτήτων, μέχρι που ένας τοπικός σύμβουλος του Άργους, με δική του πρωτοβουλία, επιδιόρθωσε τις πόρτες και περιόρισε τον κίνδυνο περαιτέρω καταστροφών. Η αρχαιολογία άφαντη!

Το ίδιο και στα πολυάνδρια τα οποία ιδιώτες μπαζώνουν με οικοδομικά υλικά χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, κι ας είναι 200-300 μέτρα πιο μακριά από το σπίτι του νυν Δημάρχου Άργους- Μυκηνών και του πρώην Δημάρχου Άργους. Ούτε η εισαγγελία παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα, ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, αλλά ούτε και ο Δήμος Άργους- Μυκηνών που αρκείται να κατασκευάζει δήθεν «εχθρούς της πόλης».

Οι καταστροφές στον λόφο των Μυκηνών, έχουν ενόχους. Πότε όμως θα κινηθούν οι διαδικασίες; Άγνωστο. Θα ξεχαστεί κάποια στιγμή κι αυτό, όπως η καταστροφή του Κοντίτου, στην βορινή πλευρά του της Λάρισας, παλαιότερα προκειμένου να φτιάξει κάποιος την μάντρα του, ή η καταπάτηση της κοίτης του Ξεριά που έστρεψε τα νερά του χείμαρρου να αφανίσουν αρχαίο πηγάδι. Για να μην αναφερθούμε στο μπάζωμα των τειχών εκτροπής του Ξεριά από τον Δήμο γιατί τα αγνοούσε! Μήπως η μετατροπή των Μυκηναϊκών τάφων σε πάρκινγκ και μπαξέ, συγκίνησε κάποιον; Μόνο η Γαλλική αρχαιολογική σχολή αντέδρασε κάπως και χωρίς αποτέλεσμα αφού αφέθηκε μόνη.

Χιλιάδες είναι τα παραδείγματα αδιαφορίας και δεν «αποζημιώνονται» με τα έργα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους ή το Βυζαντινό Μουσείο.

Σήμερα, ένας πολίτης, μας έστειλε ένα βίντεο και φωτογραφίες από τα κάγκελα στην αρχαία Αγορά του Άργους. Πριν αρκετές μέρες, ένα ΙΧ αυτοκίνητο κινούμενο προς την Τριπόλεως, ντεραπάρισε και καρφώθηκε απέναντι στα κάγκελα της αρχαίας Αγοράς. Έκτοτε τα κάγκελα κρέμονται στον αέρα και είναι κίνδυνος θάνατος για τους διερχόμενους. Αν κάποιος δεν προσέξει και κρατηθεί σε αυτά κινδυνεύει να τραυματιστεί σοβαρά.

 

Απορούμε γιατί δεν τα έδεσαν αμέσως με λίγο σύρμα μέχρι να τα αντικαταστήσουν; Έχει κινηθεί διαδικασία κατά αυτού που κατέστρεψε δημόσια περιουσία; Πόσο καιρό θα μείνουν έτσι; Τελικά η Εφορεία αρχαιοτήτων μήπως ξέγραψε το Άργος από τα τεφτέρια της;

Σπασμένα κάγκελα στην αρχ. Αγορά του Άργους 3-1-21

 

Σπασμένα κάγκελα στην αρχ. Αγορά του Άργους 3-1-21

 

Σπασμένα κάγκελα στην αρχ. Αγορά του Άργους 3-1-21

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis