Σειρά επιφυλάξεων και παρατηρήσεων σχετικά με τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο που σχεδιάζεται στο Επιχειρηματικό Πάρκο Καλαμάτας – Τμήμα Β΄ στον Μελιγαλά καταθέτει ο Άγγελος Δημόπουλος, ενεργός πολίτης και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φίλοι του Μεσσηνιακού Κόλπου».
Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, ο κ. Δημόπουλος ζητά να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που έχει εκδοθεί για το έργο.
Όπως επισημαίνει, δεν αντιτίθεται γενικά στην παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο ούτε στην αξιοποίηση οργανικών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Εκφράζει ωστόσο προβληματισμό για το κατά πόσο η περιβαλλοντική αδειοδότηση εξετάζει επαρκώς όλες τις πιθανές επιπτώσεις της εγκατάστασης σε μια περιοχή όπου ήδη λειτουργούν βιομηχανικές δραστηριότητες.
Ζητήματα σωρευτικών επιπτώσεων
Στην επιστολή υποστηρίζεται ότι η ΜΠΕ εξετάζει τη μονάδα ως μεμονωμένο έργο, χωρίς να αξιολογεί επαρκώς τη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη συνύπαρξή της με άλλες εγκαταστάσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Επιχειρηματικού Πάρκου Μελιγαλά.
Γίνεται ειδική αναφορά σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας ελαιοπυρήνα και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες κατά το παρελθόν έχουν διατυπωθεί παράπονα σχετικά με οσμές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ερωτήματα για τη διαχείριση του υπολείμματος
Ο συντάκτης της επιστολής εκφράζει επιφυλάξεις και για τη διαχείριση του χωνεμένου υπολείμματος (digestate) που θα προκύπτει από τη λειτουργία της μονάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η εγκατάσταση προβλέπεται να επεξεργάζεται 58.400 τόνους αποβλήτων ετησίως, παράγοντας σημαντικές ποσότητες υγρού και στερεού υπολείμματος. Όπως αναφέρει, δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένες συμβάσεις διάθεσης, εκτάσεις εφαρμογής ή ολοκληρωμένο σχέδιο θρεπτικής διαχείρισης, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τον τρόπο τελικής αξιοποίησής του.
Προβληματισμός για οσμές και κυκλοφορία
Μεταξύ των ζητημάτων που θέτει είναι και ο κίνδυνος δυσοσμιών λόγω των πρώτων υλών που προβλέπεται να χρησιμοποιούνται, όπως κατσίγαρος, ζωικά απόβλητα και τυρόγαλο.
Κατά τον ίδιο, η μελέτη δεν περιλαμβάνει εξειδικευμένη αξιολόγηση διασποράς οσμών ούτε αναλυτική τεκμηρίωση για συστήματα περιορισμού τους.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην αναμενόμενη αύξηση των μεταφορών αποβλήτων προς τη μονάδα, με τον κ. Δημόπουλο να σημειώνει ότι δεν συνοδεύεται από ειδική κυκλοφοριακή μελέτη για το τοπικό οδικό δίκτυο.
Αναφορές σε πλημμυρικό κίνδυνο και εναλλακτικές λύσεις
Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι η περιοχή του έργου βρίσκεται εντός ζώνης δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, γεγονός που, σύμφωνα με τον συντάκτη, απαιτεί πρόσθετη τεκμηρίωση για την προστασία των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης του έργου, καθώς η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας βασίστηκε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου.
Αναφορά στις αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης
Ο κ. Δημόπουλος σημειώνει επίσης ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, η Δημοτική Επιτροπή και 16 Δημοτικές Κοινότητες είχαν διατυπώσει αρνητικές γνωμοδοτήσεις για το έργο κατά τη διαδικασία διαβούλευσης.
Καταλήγοντας, ζητά να εξεταστεί κατά πόσο οι θέσεις αυτές αξιολογήθηκαν επαρκώς κατά την έκδοση της ΑΕΠΟ και υποστηρίζει ότι τα ζητήματα που θέτει χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές και τον Δήμο Οιχαλίας.











