Από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2025 έως την Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η 8η Πανελλήνια Διασωστική Άσκηση που διοργάνωσε η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων – ΕΔΟΚ.
Μια δράση υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής με την υποστήριξη του ΕΔΔΥΠΠΥ- Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.
Τόπος διεξαγωγής το Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, το οποίο αξιοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο για τις ανάγκες της μεγάλης αυτής διασωστικής άσκησης με ρεαλιστικές προσομοιώσεις, μετατρέποντας το πολιτιστικό αυτό χώρο σε αληθινό πεδίο δράσης.
Αποδεχόμενη την πρόκληση των διοργανωτών η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας έδωσε δυναμικό παρόν με τη συμμετοχή 11 διασωστών και συμβάλλοντας στην επιτυχή αποπεράτωση 10 σεναρίων, όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές, οι γνώσεις, το υψηλό επίπεδο συντονισμού, ομαδικότητας και αποτελεσματικότητας σε απόλυτα ρεαλιστικό πεδίο δράσης.
H ΕΟΔ Αργολίδας αντεπεξήλθε με επιτυχία στις απαιτήσεις του εκάστοτε σεναρίου:
- Μετάδοση πληροφορίας για θύμα που έπεσε στο χώρο του θέατρου από στύλο φωτισμού. Αναζήτηση θύματος, ασφαλής προσέγγιση και έλεγχος αυτού, σταθεροποίηση πολυτραυματία σε φορείο και μεταφορά του στο ασθενοφόρο.
- Απεγκλωβισμοί θυμάτων από οχήματα διαφόρων θέσεων και καταστάσεων μετά από σφοδρή σύγκρουση πχ. αναποδογυρισμένα η σε πλάγια θέση.
- Παροχή πρώτων βοηθειών και διαχείριση θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων.
- Αναζητήσεις θυμάτων σε διαβάτες περιοχές πεζοπορώντας και μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία προς περισυλλογή.
- Νυχτερινή αναζήτηση θυμάτων σε δύσβατη περιοχή με χρήση drone και θερμικής κάμερας σε συνεργασία με μέλη άλλων διασωστικών ομάδων.
Η ΕΟΔ Αργολίδας ως μέλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος, συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις εκπαίδευσης και πρόληψης.








