Σε εφαρμογή τίθεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ένα αυστηρό και πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου για την κυκλοφορία οχημάτων που παραβιάζουν βασικές υποχρεώσεις όπως η ασφάλιση, ο τεχνικός έλεγχος (ΚΤΕΟ), η καταβολή των τελών κυκλοφορίας ή η ψευδής δήλωση ακινησίας.
Η πρώτη φάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού ξεκινά άμεσα και αφορά σε διασταυρώσεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τις δηλώσεις ακινησίας που παραβιάζονται στην πράξη. Οι ιδιοκτήτες που εντοπίζονται να έχουν κυκλοφορήσει οχήματα σε ψευδή ακινησία λαμβάνουν ηλεκτρονική ειδοποίηση, με το πρόστιμο να αγγίζει τις 10.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής φτάνει έως τις 30.000 ευρώ με ταυτόχρονη αφαίρεση της άδειας οδήγησης για τρία χρόνια.
Έλεγχοι μέσω καμερών διοδίων και επιτόπιες επισκέψεις
Οι κάμερες των διοδίων αξιοποιούνται για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, καθώς οι διαχειρίστριες εταιρείες υποχρεούνται να στέλνουν σε εβδομαδιαία βάση κρυπτογραφημένα στοιχεία κυκλοφορίας στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Γ.Δ.ΗΛΕ.Δ.). Οι πληροφορίες αυτές διασταυρώνονται με το μητρώο ακινητοποιημένων οχημάτων και, σε περίπτωση παραβίασης, αποστέλλεται ειδοποίηση με φωτογραφικό υλικό της παράβασης.
Παράλληλα, ελεγκτές της ΑΑΔΕ και τελωνειακές αρχές πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους στα δηλωθέντα σημεία ακινησίας. Αν το όχημα δεν βρίσκεται εκεί, η ακινησία αίρεται αυτομάτως και επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Νέοι έλεγχοι για ανασφάλιστα και ΚΤΕΟ από το καλοκαίρι
Από το καλοκαίρι, ξεκινά η δεύτερη φάση που αφορά ανασφάλιστα οχήματα και εκείνα που δεν έχουν περάσει από περιοδικό τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιεί αυτοματοποιημένους ελέγχους δύο φορές τον χρόνο.
Τα πρόστιμα για παραβάτες περιλαμβάνουν:
- 250 ευρώ για ανασφάλιστα δίκυκλα,
- 500 ευρώ για επιβατικά οχήματα,
- 1.000 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία ΔΧ.
- Αν υπάρχουν και ληξιπρόθεσμα τέλη κυκλοφορίας, επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο ίσο με το ποσό της οφειλής.
- Για οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ, προβλέπεται πρόστιμο 400 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.
Η μη συμμόρφωση οδηγεί σε αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας, που επιστρέφονται μόνο μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών (συμβόλαιο ασφάλισης, δελτίο ΚΤΕΟ, εξόφληση προστίμων).
Υποχρεωτικός δεύτερος έλεγχος συμμόρφωσης
Τρεις μήνες μετά την πρώτη ειδοποίηση, η ΑΑΔΕ προχωρά σε δεύτερο ηλεκτρονικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν ο ιδιοκτήτης συμμορφώθηκε.
Αν η παράβαση συνεχίζεται, η υπόθεση παραπέμπεται στην αρμόδια αστυνομική αρχή, η οποία προχωρά σε άμεση αφαίρεση πινακίδων και άδειας, διαβιβάζοντας τα στοιχεία στην Διεύθυνση Μεταφορών.
Ηλεκτρονική διαλειτουργικότητα και φορολογική ισονομία
Η νέα διαδικασία αποτελεί μια από τις πιο εκτεταμένες και τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις της ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας πλήρως τις ψηφιακές βάσεις δεδομένων της δημόσιας διοίκησης. Ο στόχος είναι τριπλός:
- η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας,
- η διασφάλιση των δημοσίων εσόδων,
- και η καταπολέμηση της παραβατικότητας και φοροδιαφυγής στον τομέα των μεταφορών.