Πολυμελής εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν σε τηλεφωνικές απάτες εξαρθρώθηκε έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Κορινθίας. Οι Αρχές προχώρησαν το πρωί σε πέντε συλλήψεις, ενώ η έρευνα συνδέει τη σπείρα με τουλάχιστον 96 υποθέσεις απάτης και απόπειρας απάτης σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την Αστυνομία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση ξεπερνά το 1,6 εκατομμύριο ευρώ.
Ο αρχηγικός πυρήνας και οι «εισπράκτορες»
Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται δύο άνδρες και μία γυναίκα που φέρονται ως μέλη του αρχηγικού πυρήνα της οργάνωσης, καθώς και ακόμη ένα άτομο που είχε ρόλο «εισπράκτορα».
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτες, απάτες με υπολογιστή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Οι αστυνομικοί ταυτοποίησαν ακόμη εννέα μέλη της οργάνωσης, ενώ η δράση της φαίνεται να ξεκινά τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2025.
Πώς παγίδευαν τα θύματά τους
Η οργάνωση λειτουργούσε με δύο διακριτές ομάδες. Η πρώτη αποτελούσε το «επιχειρησιακό τηλεφωνικό κέντρο» και είχε έδρα σε περιοχή της Κορινθίας. Από εκεί πραγματοποιούσαν καθημερινά μαζικές τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως ηλικιωμένους.
Τα μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως λογιστές, υπάλληλοι τραπεζών, του ΕΦΚΑ ή του ΔΕΔΔΗΕ και χρησιμοποιούσαν διάφορα προσχήματα για να πείσουν τα θύματα να συγκεντρώσουν χρήματα και τιμαλφή.
Ακολουθούσε η δεύτερη ομάδα, οι λεγόμενοι «εισπράκτορες», που παραλάμβαναν τη λεία από σπίτια ή προκαθορισμένα σημεία.
Διαδικτυακές εφαρμογές και σχέδιο διαφυγής
Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά διαδικτυακές εφαρμογές, ενώ τα τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν ήταν καταχωρημένα σε άλλα πρόσωπα ώστε να δυσκολεύεται ο εντοπισμός τους.
Οι «εισπράκτορες» μετακινούνταν είτε με μισθωμένα οχήματα είτε με αυτοκίνητα που οδηγούσαν συνεργοί τους, οι οποίοι περίμεναν σε απόσταση από τα σημεία παραλαβής για να αποφεύγεται η σύνδεσή τους με την υπόθεση.
Από την έρευνα προέκυψε η εμπλοκή της οργάνωσης σε 77 τετελεσμένες απάτες και τουλάχιστον 19 απόπειρες, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος.
Συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορινθίας.
Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ηγουμενίτσας συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης.











