Το επίκεντρο της ιστορικής μνήμης της χώρας μεταφέρεται στα μέσα Μαΐου στον ιστορικό Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων. Με έναν κύκλο εορταστικών δράσεων που συνδυάζουν την παράδοση, την τέχνη και τη θεσμική μνήμη, η τοπική κοινωνία ετοιμάζεται να τιμήσει την κορυφαία στιγμή της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας, η οποία έθεσε τις βάσεις για τη συγκρότηση του νεότερου ελληνικού κράτους με το Σύνταγμα του 1827 και την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια.
Από την Πέμπτη 14 έως και την Κυριακή 17 Μαΐου, η περιοχή θα υποδεχθεί σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτισμού, ιστορικά κειμήλια και εκατοντάδες επισκέπτες, αποδεικνύοντας έμπρακτα το μήνυμα των ημερών: «Η Τροιζήνα ενώνει».
Το πρόγραμμα του εορταστικού τετραημέρου
Οι εκδηλώσεις έχουν σχεδιαστεί ώστε να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δράσεων, απλωμένες στα ιστορικά σημεία της περιοχής.
Πέμπτη 14 Μαΐου: Η άφιξη στο πορθμείο του Γαλατά
Η αυλαία των επετειακών εκδηλώσεων ανοίγει στις 21:00 στον Γαλατά, με μια βραδιά αφιερωμένη στην άφιξη των ιστορικών προσώπων.
- Αναπαράσταση της υποδοχής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και των Συνέδρων.
- Εντυπωσιακό θέαμα με τη Βαρκαρόλα του Αργοσαρωνικού.
- Το δρώμενο «Να ’τανε το ’21» και παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά «Οι φίλοι της παράδοσης».
- Η βραδιά ολοκληρώνεται με δεξίωση στο ιστορικό κτήμα Τομπάζη, τον χώρο που το 1828 φιλοξένησε τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Παρασκευή 15 Μαΐου: Τέχνες, ιστορία και σινεμά στην Τροιζήνα
Η δεύτερη ημέρα μεταφέρει τη δράση στο Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας, συνδυάζοντας την τέχνη με την ιστορική αναδρομή.
- 19:30: Επίσημη έναρξη με χαιρετισμούς από τον Δήμαρχο, κ. Αναστάσιο Αθ. Μούγιο, και τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής Κίνησης, κ. Θεόδωρο Δρίβα. Ακολουθούν θεατρικό δρώμενο («Θεατροΐζην»), εγκαίνια γλυπτικής (Π. Γιωργαρίου, Ι. Μπάρδης) και ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο.
- 22:00: Η βραδιά αποκτά κινηματογραφικό αέρα με την προβολή αποσπασμάτων από την πολυαναμενόμενη ταινία «Καποδίστριας», παρουσία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Παράλληλα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Ο Λόρδος Μπάιρον στην Αττική» του Στάθη Ρέππα, ενώ θα ακολουθήσουν τιμητικές βραβεύσεις.
Σάββατο 16 Μαΐου: Σύνταγμα του 1827 και παράδοση
Το Σάββατο αποτελεί την ημέρα της βαθιάς θεσμικής και θρησκευτικής σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν.
- 19:00: Υποδοχή της Ιερής Εμβάδος του Αγίου Σπυρίδωνος από την Κέρκυρα. Το ιερό κειμήλιο θα τεθεί σε μόνιμο προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.
- 20:00 (Μνημείο Γ’ Εθνοσυνέλευσης): Χαιρετισμός από την απόγονο του Κυβερνήτη, κ. Ναταλία Καποδίστρια. Κεντρική ομιλία από τον κ. Απόστολο Παπατόλια για τη σημασία του Συντάγματος της Τροιζήνας (1827). Η εκδήλωση πλαισιώνεται από θεατρικό δρώμενο και μελωδίες της Φιλαρμονικής Κέρκυρας Γαστουρίου «Ομόνοια».
- 22:45: Παραδοσιακό γλέντι και χορευτική παράσταση στην Κεντρική Πλατεία του χωριού.
Κυριακή 17 Μαΐου: Η κορύφωση των επετειακών δράσεων
Το πρωί της Κυριακής είναι αφιερωμένο στις επίσημες τιμές προς τους πρωτεργάτες της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
- 10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου.
- 10:30: Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης.
- 11:30: Η εντυπωσιακή παρέλαση μαθητών και συλλόγων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Κέρκυρας Γαστουρίου, ακολουθούμενη από μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με επίσημη δεξίωση (13:30) στο Δημοτικό Κατάστημα.
Ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν, τιμώντας τις ιστορικές ρίζες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα.











