Με λαμπρότητα και έντονο το στοιχείο της παράδοσης θα πραγματοποιηθεί φέτος η 25η Λαμπαδηφορία στο Λεβίδι, το Σάββατο 25 Απριλίου 2026 στις 9 το βράδυ, τιμώντας τη μνήμη του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Αναγνώστης Στριφτόμπολας.
Η εκδήλωση αποτελεί έναν καθιερωμένο θεσμό για την περιοχή, συνδυάζοντας την ιστορική μνήμη με τη ζωντανή λαϊκή παράδοση. Η πομπή της λαμπαδηφορίας θα ξεκινήσει από την πλατεία Στριφτόμπολα και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία του χωριού, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη φως και συγκίνηση.
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί και γλέντι, με τη συμμετοχή κατοίκων και επισκεπτών, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.
Η δράση εντάσσεται στους εορτασμούς για τη Μάχη του Λεβιδίου, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου 1821 και αποτέλεσε μία από τις πρώτες σημαντικές νίκες των Ελλήνων κατά των Οθωμανών. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Στριφτόμπολα, ο οποίος έπεσε ηρωικά στη μάχη, έχοντας προηγουμένως διακριθεί για την ανδρεία του.
Η επιτυχία της μάχης άνοιξε τον δρόμο για την οργάνωση ελληνικών στρατοπέδων γύρω από την Τρίπολη και συνέβαλε στις επόμενες νίκες των επαναστατών, όπως αυτή στη Βαλτέτσι.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει ο Χορευτικός Όμιλος Λεβιδίου, η Νεολαία Λεβιδίου, ο Φιλοτεχνικός Σύλλογος Λεβιδίου, η Δημοτική Κοινότητα Λεβιδίου και ο Δήμος Τρίπολης, καλώντας το κοινό να συμμετάσχει σε μια ξεχωριστή βραδιά ιστορίας και πολιτισμού.










