Ένα σημαντικό έργο πνοής που στοχεύει στην ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο λόγος για το καινοτόμο Πάρκο Φιλοξενίας Παιδιών στο φάσμα της νευροδιαφορετικότητας, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στη Μεγαλόπολη, αποτελώντας έναν πρότυπο χώρο ένταξης και υποστήριξης.
Την επιτυχή ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ανακοίνωσε επίσημα από την Καλαμάτα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, στέλνοντας σαφές μήνυμα για την προτεραιότητα που δίνει η αυτοδιοίκηση στη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η διεκδίκηση 12 μηνών
Ο κ. Πτωχός αναφέρθηκε εκτενώς στη μεθοδική δουλειά που προηγήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη δημιουργία του Πάρκου στη Μεγαλόπολη.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, η συγκεκριμένη δομή αποτελούσε κεντρική διεκδίκηση της Περιφέρειας κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε καρπούς, καθώς επιτεύχθηκε για πρώτη φορά στην Πελοπόννησο η ενεργοποίηση του Πυλώνα 3 του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο «ξεκλειδώνει» τη δυνατότητα υλοποίησης τέτοιων κρίσιμων κοινωνικών υποδομών, με τον κ. Πτωχό να εκτιμά ότι το Πάρκο θα περάσει πολύ σύντομα στη φάση της κατασκευής και λειτουργίας.
Σύγχρονη στέγη για το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Οι σημαντικές εξαγγελίες για τη Μεγαλόπολη έγιναν με αφορμή ένα άλλο σπουδαίο έργο για την ειδική αγωγή, αυτή τη φορά στη Μεσσηνία. Ο Περιφερειάρχης βρέθηκε στην Καλαμάτα για να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση με τον τοπικό Δήμο, η οποία αφορά την ανέγερση νέου, σύγχρονου κτηρίου για τη στέγαση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.
Η κίνηση αυτή εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
«Αντίστοιχα τέτοιες πρωτοβουλίες για παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα της νευροδιαφορετικότητας, έχουμε ενεργοποιήσει αρκετές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με κορυφαίο το Πάρκο στη Μεγαλόπολη», σημείωσε ο κ. Πτωχός, επιβεβαιώνοντας ότι η προστασία και η ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής.











