Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί στην Καλαμάτα η εισήγηση για την ανακήρυξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ως επίτιμου δημότη, θέμα που συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.
Με εκτενή και αιχμηρή ανακοίνωση, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δηλώνει την πλήρη αντίθεσή της, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «πράξη που δεν αποτελεί τιμή για την πόλη, αλλά προσβολή της ιστορικής μνήμης, της κοινωνικής συνείδησης και της θεσμικής ευθύνης».
Η παρέμβαση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία έντονων πολιτικών διεργασιών στην περιοχή, με φόντο τις κινήσεις Βασιλόπουλου – Καραμανλή – Σαμαρά.
«Έχει κριθεί ιστορικά η διακυβέρνηση 2004–2009»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση – κάλεσμα ευθύνης της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, η διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004–2009 έχει κριθεί ιστορικά ως:
- η περίοδος που θεμελίωσε τη δημοσιονομική κατάρρευση της χώρας.
- η πολιτική διαδρομή που οδήγησε στη χρεοκοπία και στα μνημόνια.
Όπως τονίζεται, παρά τις εξαγγελίες περί «επανίδρυσης του κράτους», η συγκεκριμένη κυβερνητική περίοδος χαρακτηρίστηκε από:
- μαζικές προσλήψεις μέσω των λεγόμενων «γαλάζιων συνεντεύξεων», υπονομεύοντας το ΑΣΕΠ.
- εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος, ιδιαίτερα τα έτη 2008–2009.
- σοβαρές αμφισβητήσεις της Ε.Ε. για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων.
- την απογραφή του 2004 που οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομική επιτήρηση.
Σκάνδαλα, πυρκαγιές και κοινωνική κρίση
Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης:
- στα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων και του Βατοπεδίου.
- στη μη αξιοποίηση της ολυμπιακής ακίνητης περιουσίας.
- στην κυβερνητική παράλυση μετά το 2007.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που έπληξαν και τη Μεσσηνία, αφήνοντας δεκάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές στην Πελοπόννησο.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για πλήρη απουσία πρόληψης, συντονισμού και ουσιαστικής ανασυγκρότησης, ενώ υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του πρώην δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα το 2022 για τη διαχείριση των ενισχύσεων μετά τις φωτιές.
Αντιδράσεις για τη χρονική συγκυρία της επίσκεψης
Ιδιαίτερη πολιτική φόρτιση προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού στην Καλαμάτα επιχειρείται να συνδεθεί επικοινωνιακά με τη μεγάλη θρησκευτική εορτή της πόλης.
Όπως επισημαίνεται:
«Το θρησκευτικό συναίσθημα και οι τοπικές παραδόσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για εσωκομματικές ισορροπίες ή για την κάλυψη των σημερινών πολιτικών αδιεξόδων της κυβέρνησης».
«Η σημερινή ψήφος είναι πολιτική και ηθική»
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας ΠΑΣΟΚ απευθύνει ευθεία έκκληση στους δημοτικούς συμβούλους Καλαμάτας, καλώντας τους να αναλάβουν τις ιστορικές και θεσμικές τους ευθύνες.
Όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Η σημερινή ψήφος δεν είναι τυπική. Είναι βαθιά πολιτική και ηθική πράξη».
Κλείνοντας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει με σαφήνεια: «Η Μεσσηνία – και ιδιαίτερα η Καλαμάτα – δεν ξεχνά. Δεν παραχαράσσει την ιστορία. Και δεν τιμά τους θεμελιωτές της χρεοκοπίας της χώρας».











