Μάχη με τη λειψυδρία: «Βροχή» εκατομμυρίων σε Πελοπόννησο και Αργοσαρωνικό

Εγκρίθηκαν κονδύλια-μαμούθ για μονάδες αφαλάτωσης και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε «κόκκινες» περιοχές της Πελοποννήσου και νησιά του Αργοσαρωνικού.
Νερό βρύση λειψυδρία

Σε μια κρίσιμη παρέμβαση για την θωράκιση της χώρας απέναντι στην κλιματική κρίση και το οξύ πρόβλημα της λειψυδρίας, προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο υπουργός κ. Σταύρος Παπασταύρου, αναγνωρίζοντας τις πιεστικές ανάγκες που δημιουργούνται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, ενέκρινε ένα ευρύ πακέτο 42 έργων πανελλαδικά, συνολικού προϋπολογισμού 75.556.121,75 ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Πελοπόννησο και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, περιοχές που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από την έλλειψη νερού, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την αγροτική παραγωγή όσο και τον τουρισμό.

Μεγάλα έργα σε Βέλο, Μάνη και Ερμιονίδα

Σημαντικό μερίδιο της χρηματοδότησης κατευθύνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον Δήμο Βέλου-Βόχας να λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης.

Διαφήμιση

Συγκεκριμένα, βάσει της απόφασης ένταξης στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, δρομολογούνται:

  • Δήμος Βέλου-Βόχας: Εγκρίθηκε το ποσό των 3.100.000 ευρώ για δράσεις άμεσης αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που περιλαμβάνουν αγωγό μεταφοράς νερού και ταχυδιυλιστήριο. Επιπλέον, εξασφαλίστηκαν ακόμα 1.550.000 ευρώ για την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 m³/ημέρα.
  • Δήμος Δυτικής Μάνης: Ενισχύεται με 694.400 ευρώ για την προμήθεια και εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 m³/ημέρα, δίνοντας ανάσα σε μια περιοχή με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη.
  • Δήμος Ερμιονίδας: Λαμβάνει χρηματοδότηση 806.000 ευρώ για μονάδα αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 m³/ημέρα, θωρακίζοντας το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής.

«Ασπίδα» προστασίας στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η λύση της αφαλάτωσης και η αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων αποτελούν μονόδρομο. Το ΥΠΕΝ προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού ενόψει της νέας σεζόν.

Διαφήμιση

Αναλυτικά τα έργα που εντάχθηκαν:

  1. Πόρος: Χρηματοδοτείται με 1.200.000 ευρώ για την προμήθεια δύο μονάδων αφαλάτωσης, δυναμικότητας 600 m³/ημέρα έκαστη.
  2. Ύδρα: Εγκρίθηκε κονδύλι 620.000 ευρώ για το κρίσιμο έργο της αντικατάστασης του αγωγού αφαλάτωσης, μια υποδομή ζωτικής σημασίας για το νησί.
  3. Σπέτσες: Ενισχύονται με 500.000 ευρώ για την εγκατάσταση νέας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600 m³/ημέρα.

Η επόμενη μέρα στη διαχείριση υδάτων

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στο ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης. Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, οι πόροι προέρχονται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025.

Στόχος δεν είναι μόνο η προσωρινή ανακούφιση, αλλά η δημιουργία μόνιμων υποδομών που θα περιλαμβάνουν αφαλατώσεις, αξιοποίηση πηγαίων νερών και εκσυγχρονισμό των δικτύων για τον περιορισμό των διαρροών. Η υλοποίηση αυτών των έργων αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία και τα νησιά του Αργοσαρωνικού που ζουν με τον φόβο της στείρευσης των βρυσών.

Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις εδώ

Σχόλια

newsletter banner anagnostis