Αξιόλογη χιονοκάλυψη καταγράφηκε στην Ελλάδα στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου του Ιανουαρίου 2026, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στις 12 Ιανουαρίου 2026 το χιόνι κάλυπτε περίπου το 19% της συνολικής έκτασης της χώρας, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της εποχής, ο οποίος από το 2004 ανέρχεται στο 14%.
Η παρακολούθηση της χιονοκάλυψης από τον Σεπτέμβριο του 2025 δείχνει ότι έως τα τέλη Δεκεμβρίου η παρουσία χιονιού ήταν περιορισμένη, εικόνα που έχει γίνει πλέον συνηθισμένη την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, από τα τέλη του έτους σημειώθηκε σταδιακή αύξηση, η οποία έγινε απότομη μετά τις 10 Ιανουαρίου, λόγω ψυχρής εισβολής που έφερε εκτεταμένες χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Σύμφωνα με το meteo.gr, η εικόνα της 12ης Ιανουαρίου αποτυπώνει εκτεταμένη χιονόστρωση κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου στη Μακεδονία, καθώς και σε νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου.
Παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας 2025-2026 χαρακτηρίζεται έως τώρα από σχετικά περιορισμένη χιονοκάλυψη, η σύγκριση με την κλιματολογία δείχνει σαφή τάση αύξησης, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη και τα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών, που «δείχνουν» νέες χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα.
Αλλάζει ξανά ο καιρός: Πολικός αέρας και χιόνια
Την ίδια ώρα, νέα επιδείνωση του καιρού προ των πυλών προαναγγέλλει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όπως σημειώνει, σήμερα και αύριο ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση, ωστόσο το Σαββατοκύριακο αναμένεται κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.
Τοπικές νεφώσεις καταγράφονται στα δυτικά και τα νότια, καθώς και πρόσκαιρα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών στο Ιόνιο και την Κρήτη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εντοπίζονται στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται από -3 έως 0 βαθμούς Κελσίου.
«Να απολαύσουμε τη σημερινή και την αυριανή ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του OPEN, προειδοποιώντας πως από το Σάββατο «κατεβαίνει πολική αέρια μάζα, που θα ρίξει απότομα τη θερμοκρασία και θα φέρει χιονοπτώσεις, κυρίως στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας».
Όπως πρόσθεσε, την Κυριακή και τη Δευτέρα ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις ακόμη και σε ορεινά σημεία της Αττικής, όπως η Πεντέλη, η Πάρνηθα και ο Κιθαιρώνας, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν χαμηλότερες από τα πρόσκαιρα «ανοιξιάτικα» διαλείμματα.










