Σε κλίμα κατάνυξης αλλά και πιστότητας στην τοπική παράδοση ετοιμάζεται η Ερμιόνη να υποδεχθεί τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανείων, την Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2026.
Ο Δήμος Ερμιονίδας και η Δημοτική Κοινότητα Ερμιόνης προσκαλούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να συμμετάσχουν στον Αγιασμό των Υδάτων, ο οποίος στην περιοχή έχει ένα μοναδικό «χρώμα» χάρη στο ιδιαίτερο τοπικό έθιμο «Γιάλα – Γιάλα».
Πρόκειται για μια γιορτή που συνδέει άρρηκτα τη θρησκευτική ευλάβεια με τη ναυτική παράδοση του τόπου, καθώς οι νέοι της περιοχής, τηρώντας το έθιμο, βουτούν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό, ενώ στολισμένα καΐκια και βάρκες πλαισιώνουν την τελετή δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης, κ. Αθανασίου Πάτσιου, το πρόγραμμα για την ημέρα των Θεοφανείων διαμορφώνεται ως εξής:
- 09:45 π.μ.: Προσέλευση επισήμων και πιστών στον Ιερό Ναό Παμεγγίστων Ταξιαρχών Ερμιόνης για τη Θεία Λειτουργία.
- 10:45 π.μ.: Μετάβαση στο Λιμάνι της Ερμιόνης για την Τελετή Αγιασμού των Υδάτων και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
- Τελετή Εθίμου: Παράλληλα με τον Αγιασμό, θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του τοπικού εθίμου «Γιάλα – Γιάλα», όπου οι βουτηχτάδες και τα στολισμένα πλεούμενα θα δώσουν τον δικό τους τόνο στη γιορτή.
Η αφίσα της εκδήλωσης κοσμείται από τον χαρακτηριστικό πίνακα της λαϊκής ζωγράφου Ανθούλας Λαζαρίδου – Δουρούκου, ο οποίος αποτυπώνει γλαφυρά το έθιμο με τους νέους να χορεύουν και τις βάρκες στολισμένες με φοίνικες και μυρτιές, υπενθυμίζοντας τη διαχρονικότητα της παράδοσης στην Ερμιόνη.

Η Δημοτική Αρχή καλεί όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στο λιμάνι και να γιορτάσει μαζί τα Φώτα, ανταλλάσσοντας ευχές για καλή χρονιά και καλή φώτιση.











