Σε πραγματικό Γολγοθά εξελίσσεται η επιστροφή των εκδρομέων των Χριστουγέννων από το απόγευμα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου, καθώς σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στους βασικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς την Αθήνα.
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά από τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, αλλά και λόγω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και μπλόκων στην Αθηνών – Λαμίας.
Τροχαίο με έξι οχήματα στην Αθηνών – Κορίνθου
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα ξεκίνησε από τροχαίο ατύχημα στο 42,5ο χιλιόμετρο της Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των Μεγάρων, στο ρεύμα προς την πρωτεύουσα. Στο περιστατικό ενεπλάκησαν έξι Ι.Χ. αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη συμφόρηση και πολύωρο μποτιλιάρισμα.
Οι ουρές των οχημάτων επεκτάθηκαν σε μεγάλο μήκος, φτάνοντας μέχρι την Κακιά Σκάλα, με τον χάρτη κυκλοφορίας να εμφανίζει εκτεταμένες «κόκκινες» ζώνες. Οι οδηγοί κινούνταν με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες, ενώ σε αρκετά σημεία η κυκλοφορία γινόταν σημειωτόν.
Πολύωρη ταλαιπωρία και στην Αθηνών – Λαμίας
Αντίστοιχη εικόνα καταγράφηκε και στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, όπου οι εκδρομείς που επέστρεφαν στην Αττική βρέθηκαν αντιμέτωποι με μεγάλες καθυστερήσεις.
Στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, λίγο πριν το μπλόκο αγροτών στον Μπράλο, τα οχήματα αναγκάζονταν να κινούνται μέσω μίας μόνο λωρίδας κυκλοφορίας, λόγω κινητοποιήσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Εκτροπές κυκλοφορίας στη Βοιωτία και χαμηλές ταχύτητες
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση και στη Βοιωτία, όπου στη γέφυρα του Μαρτίνου εφαρμόστηκαν εκτροπές κυκλοφορίας. Με εντολές της Τροχαίας, τα οχήματα κατευθύνονταν προς τον παράδρομο για Κάστρο Βοιωτίας, Αλίαρτο και την παλαιά εθνική οδό Λαμίας – Αθηνών, προκειμένου να επανέλθουν στον αυτοκινητόδρομο Α1 μετά τη Θήβα, στο ύψος της Ριτσώνας (75ο χλμ.).
Ωστόσο, και στις παρακάμψεις η κυκλοφορία διεξαγόταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες, αυξάνοντας σημαντικά τον χρόνο διέλευσης και δοκιμάζοντας την υπομονή των οδηγών.
«Κόκκινο ποτάμι» από Μαρτίνο έως Τραγάνα
Όσο περνούσε η ώρα, η κατάσταση επιδεινωνόταν. Σύμφωνα με εικόνες και βίντεο από τοπικά μέσα, η ουρά των οχημάτων στην Αθηνών – Λαμίας ξεκινούσε από τη γέφυρα του Μαρτίνου και έφτανε έως τα διόδια της Τραγάνας, δημιουργώντας ένα συνεχές «κόκκινο ποτάμι» αυτοκινήτων στο ρεύμα προς Αθήνα.
Ανοιχτά τα διόδια στα Μάλγαρα
Την ίδια στιγμή, ανοιχτά παρέμειναν τα διόδια στα Μάλγαρα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς οι αγρότες αποφάσισαν να δώσουν παράταση στο άνοιγμα του ρεύματος προς Αθήνα και μετά τις 18:00, προκειμένου να διευκολυνθεί η αυξημένη επιστροφή των εκδρομέων.
Η απόφαση ελήφθη και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην κεντρική Μακεδονία, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι έως και 8 μποφόρ. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου τα μπλόκα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και στα δύο ρεύματα, ενώ προβλέπεται άνοιγμα την Τρίτη 30 Δεκεμβρίου, ενόψει της εξόδου των εκδρομέων για την Πρωτοχρονιά.











