Γιώργος Γαβρήλος: Η Πελοπόννησος έχει ανάγκη το τρένο

Κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή μετά την Ερώτηση.
Κάστορ Άργους γραμμές τρένου

Αναφορά κατέθεσε σήμερα ο Γιώργος Γαβρήλος σχετικά με τα σχέδια ΤΕΕ και Υπουργείου Μεταφορών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και κάνουν λόγο για μετατροπή του δικτύου σιδηρόδρομου της Πελοποννήσου, σε ποδηλατόδρομο. Κάτι που σημαίνει, όπως σημειώνει ο βουλευτής Αργολίδας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, την οριστική κατάργηση κάθε πιθανότητας αναβάθμισης και επαναλειτουργίας του. Η Αναφορά, μεταφέρει το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων και συντάσσεται με τις διεκδικήσεις του.

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Γαβρήλος τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ήδη εδώ και ένα μήνα έχει καταθέσει και σχετική Ερώτηση προς τα Υπουργεία Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για τα σχέδια της Κυβέρνησης, τα οποία ουσιαστικά καταργούν αυτόν τον ιστορικό σιδηροδρομικό άξονα, πετάνε στον αέρα δημόσιους πόρους που έχουν δαπανηθεί και καθιστούν την Πελοπόννησο αποκομμένη από μια συγκοινωνία φιλική προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα εξυπηρετική για τους πολίτες και τους επισκέπτες.

Πως γίνεται να συζητάμε καν για την κατασκευή ποδηλατόδρομου, σχολιάζει ο Γιώργος Γαβρήλος σε έναν σιδηροδρομικό άξονα (Κόρινθος – Άργος/Ναύπλιο – Τρίπολη – Καλαμάτα) που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Πελοποννήσου, αυτή την στιγμή εκτιμάται στα 5- 6 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου;

Και πως γίνεται να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση έχουν ήδη δαπανηθεί συνολικά 80εκ ευρώ μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, για ριζική ανακαίνιση της γραμμής; Και όταν η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου επιμένει ότι είχαν διασφαλιστεί το 2022, 15εκ για την επαναλειτουργία της γραμμής Κόρινθος- Ναύπλιο και ενώ αναμενόταν από την νέα ηγεσία της Περιφέρειας να τα αξιοποιήσει, όπως φαίνεται τελικά δεν έγινε;

Πόσο ακόμη οι πολίτες θα πληρώνουν τις ανερμάτιστες αποφάσεις της Κυβέρνησης; Στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών (ΕΣΣΜ 2019), η γραμμή Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο εντάχθηκε ρητά στα έργα αναβάθμισης και επαναλειτουργίας, ενώ το 2022 ολοκληρώθηκε μελέτη σκοπιμότητας για λογαριασμό του ΟΣΕ, η οποία απέδειξε τη θετική κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα του έργου (ERR 14,73%, B/C 1,62). Επιπλέον, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε συμπεριλάβει τον άξονα Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας στο εικοσαετές επιχειρησιακό σχέδιο (2024–2044) για την ανάπτυξη του σιδηροδρόμου. Και τώρα τι, αναρωτιέται ο βουλευτής Αργολίδας, μια άλλη «φαεινή» ιδέα αντικαθιστά σε μια νύχτα τον πρότερο σχεδιασμό, και αφήνει την Πελοπόννησο, μια για πάντα, χωρίς τρένο; 

Πριν ανακοινωθεί από το ΤΕΕ ότι βγαίνει διαγωνισμός για την εύρεση αναδόχων που θα αναλάβουν μελέτες, συνολικού κόστους 4.549.263 ευρώ και με αντικείμενο τη μετατροπή των μετρικών γραμμών Μεγάρων – Κορίνθου (μήκους 44 χιλιομέτρων) και Κορίνθου – Καλαμάτας (μήκους 244 χιλιομέτρων) σε ποδηλατοδρόμους, λήφθηκαν πρώτα υπόψη οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών; Έγινε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς της Πελοποννήσου; Έχει γίνει σοβαρή ανάλυση σκοπιμότητας ή αξιολόγηση της βιωσιμότητας της πρότασης, υπογραμμίζει ο Γιώργος Γαβρήλος.

Η αναβάθμιση και επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου Πελοποννήσου αποτελεί σύσσωμο αίτημα των τοπικών κοινωνιών, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό ψήφισμα του Δήμου Ναυπλιέων. Οι κυβερνητικές παλινωδίες σχετικά με το μέλλον του πελοποννησιακού σιδηροδρόμου καταδεικνύουν την παντελή έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της χώρας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis