Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – κατηγορία κινδύνου 5 – προβλέπεται για αύριο Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2025, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού κρίσιμες περιοχές της χώρας, κυρίως στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην Αργολίδα, Κορινθία και Λακωνία, στην Αττική (μαζί με τα Κύθηρα), αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια).
Παράλληλα, πολύ υψηλός έως υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορίες 4 και 3) προβλέπεται για πολλές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αλλά και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Θυελλώδεις άνεμοι έως 100 km/h – Δραματική προειδοποίηση από το Meteo.gr
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένεται ραγδαία ενίσχυση των βορείων ανέμων, με ριπές που:
- Την Πέμπτη (7/8) θα φτάσουν τα 80–90 km/h στην Ανατολική Στερεά, τη Νότια Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη Νότια Κρήτη.
- Την Παρασκευή (8/8) θα ξεπεράσουν τα 100 km/h, επιδεινώνοντας δραματικά τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στα ανατολικά και νότια της χώρας.
Το Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών (CFFWIS) καταγράφει υψηλό δυναμικό για ανεμοκαθοδηγούμενες δασικές πυρκαγιές, με πολύ δύσκολο έλεγχο σε περίπτωση εκδήλωσής τους.


Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη – Επιφυλακή σε όλα τα επίπεδα
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης συγκάλεσε έκτακτη διυπουργική – συντονιστική σύσκεψη μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις:
- Το Πυροσβεστικό Σώμα τίθεται σε κατάσταση επιφυλακής.
- Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Τουρισμού.
- Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναπτύσσουν περιπολίες και έχουν έτοιμο μηχανικό εξοπλισμό.
- Επιφυλακή για ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό, Δήμους, Περιφέρειες, Δασική Υπηρεσία, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΕΚΑΒ.
Περιοχές σε κατηγορία κινδύνου 5 – Κατάσταση Συναγερμού
- Πελοπόννησος: Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία
- Αττική: Συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων
- Στερεά Ελλάδα: Βοιωτία, Εύβοια
Περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (Κατηγορία 4)
- Πελοπόννησος
- Δυτική Ελλάδα
- Ζάκυνθος
- Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια (και Σκύρος)
- Μαγνησία
- Βόρειο και Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες)
- Κρήτη
- Ανατολική Μακεδονία & Θράκη (Ροδόπη, Καβάλα, Θάσος, Ξάνθη, Έβρος, Σαμοθράκη)
- Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική, Άγιο Όρος)
- Ήπειρος (Πρέβεζα)
Η 8η Αυγούστου αναμένεται να είναι μια από τις πιο επικίνδυνες ημέρες της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Με θυελλώδεις ανέμους, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες, η παραμικρή αμέλεια μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες καταστροφές.