Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η αναβάθμιση των σπηλαίων του Διρού Λακωνίας, ενός από τους σημαντικότερους φυσικούς και τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, δημοσιεύτηκε επίσημα η διακήρυξη της ανοιχτής διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου του έργου.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, το έργο αφορά την αποκατάσταση και την πλήρη αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των σπηλαίων, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 11 εκατομμύρια ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους έως την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2025. Τη διαδικασία επιβλέπει η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας της ΕΕΣΥΠ Α.Ε.
Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν
Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:
- Ανακαίνιση του κτιρίου εισόδου και εκδοτηρίου
- Αναβάθμιση των χώρων του αναψυκτηρίου, των εργαστηρίων και των τουαλετών
- Αποκατάσταση των αποδυτηρίων και των εστιατορίων
- Κατασκευή νέου μουσείου στο σπήλαιο Αλεπότρυπα
- Αναμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου
- Βελτίωση φωτισμού εντός του σπηλαίου
- Αποκατάσταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού
- Εργασίες σε επιφάνειες σκυροδέματος που έχουν υποστεί διάβρωση
Το έργο αντιμετώπισε στο παρελθόν δυσκολίες με τη χρηματοδότηση και είχε προσωρινά απενταχθεί, όμως πλέον η ομαλότητα έχει αποκατασταθεί.
Τα Σπήλαια του Διρού, τα οποία βρίσκονται στον όρμο του Διρού στην Ανατολική Μάνη, τελούν υπό τη διαχείριση της Ελληνικής Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και θεωρούνται από τα εντυπωσιακότερα σπήλαια της Ελλάδας, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.