Ένταση, πολιτικές «βόμβες» και καταγγελίες που σοκάρουν κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων. Ο δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης, εμφανώς φορτισμένος, αποκάλυψε δημόσια ότι η λειτουργία του Δήμου Κορινθίων έχει παραλύσει λόγω της στάσης υπηρεσιακών παραγόντων, θέτοντας ευθέως ζήτημα θεσμικής υπονόμευσης της αιρετής διοίκησης.
«Όσο κι αν θέλει να προχωρήσει μια δημοτική αρχή, αν η υπηρεσία έχει ξυπνήσει στραβά, δεν γίνεται τίποτα» είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από σαμποτάζ έως απειλή παραίτησης
Ο Νίκος Σταυρέλης περιέγραψε ένα σύστημα «λειτουργικής ομηρείας» με σοβαρές συνέπειες για την τοπική αυτοδιοίκηση:
- Προϋπολογισμός μπλοκαρισμένος: «Δεν γίνονται τροποποιήσεις προϋπολογισμού γιατί οι υπηρεσίες αρνούνται να καταθέσουν εισηγήσεις».
- Έργα σε στασιμότητα: «Δεν περνάνε από την οικονομική υπηρεσία θέματα όπως γιατροί εργασίας, τεχνικοί ασφαλείας και πιστοποιήσεις πυρασφάλειας».
- Ταμείο γεμάτο – Δήμος ακίνητος: «Έχουμε 29,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο και δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε».
Με λόγια που θύμισαν παραίτηση, ο δήμαρχος προειδοποίησε: «Δεν θα συνδιοικήσω με υπαλλήλους. Αν συνεχιστεί αυτό, στο τέλος του χρόνου παραιτούμαι. Βρείτε άλλον δήμαρχο».
Ποιος κυβερνά τελικά τον Δήμο Κορινθίων;
Οι καταγγελίες Σταυρέλη γεννούν καίρια ερωτήματα:
- Είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος ο πραγματικός κυβερνήτης του Δήμου ή οι υπηρεσίες έχουν τον τελευταίο λόγο;
- Υπάρχει θεσμική ομηρεία της αιρετής εξουσίας;
- Μιλάμε για τυπική γραφειοκρατία ή για «σιωπηλό σαμποτάζ» που ακυρώνει τη λαϊκή εντολή;
Ο ίδιος έκανε λόγο για παρεμβάσεις της Αποκεντρωμένης, «ύποπτες» διαρροές και έγγραφα που φτάνουν καθυστερημένα, αφήνοντας υπονοούμενα για οργανωμένο παρασκήνιο.
«Δεν απειλούμαι, δεν εκβιάζομαι. Αν χρειαστεί, θα υποβάλω παραίτηση. Ο δήμος δεν είναι φέουδο» δήλωσε ο Νίκος Σταυρέλης, δίνοντας ξεκάθαρα πολιτική διάσταση στην κρίση.
Ο δημόσιος διάλογος άνοιξε – Τι θα γίνει τώρα;
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναλάβει δράση για να προστατεύσει τη θεσμική λειτουργία του Δήμου ή αν θα επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης που, όπως καταγγέλλεται, κρατά «όμηρο» τη διοίκηση και παγώνει έργα και παρεμβάσεις για τους δημότες.
Η συζήτηση δεν αφορά μόνο τη θητεία Σταυρέλη, αλλά συνολικά το μέλλον της δημοκρατικής λειτουργίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.