Ναύπλιο: Η έκθεση «Θάλασσα, ζείδωρος πνοή» δίνει νέα πνοή στο Παλιό Τελωνείο

Μία εξαιρετική εικαστική έκθεση που αποκαλύπτει τη διαχρονική σχέση του ελληνισμού με τη θάλασσα.
Εικαστική έκθεση για τη θάλασσα στο Παλιό Τελωνείο του Ναυπλίου

Το Ναύπλιο απέκτησε επίσημα έναν νέο, δυναμικό πολιτιστικό πυρήνα το βράδυ του Σαββάτου 5 Ιουλίου, με τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Παλιού Τελωνείου που συνοδεύτηκαν από την εξαιρετική εικαστική έκθεση «Θάλασσα, ζείδωρος πνοή».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρευρέθηκε στην εκδήλωση και ξεναγήθηκε στην έκθεση από την Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου, τονίζοντας τη σημασία του νέου πολιτιστικού χώρου για την ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Η θάλασσα ως διαχρονική πηγή έμπνευσης

Η έκθεση αντλεί έμπνευση από την επιτυχημένη παρουσίαση της ίδιας θεματικής στα κτίρια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και επανέρχεται εμπλουτισμένη με νέα έργα, φέρνοντας στο προσκήνιο την αέναη σχέση του Έλληνα με το υγρό στοιχείο. Στην επιμέλεια βρίσκονται η Λαμπρινή Καρακούρτη – Ορφανοπούλου (Εθνική Πινακοθήκη Ναυπλίου) και η Έφη Αγαθονίκου (Διεύθυνση Συλλογών και Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού), ενώ την αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου υπογράφει η Ειρήνη-Δάφνη Σάπκα και τον συνολικό καλλιτεχνικό συντονισμό έχει η Συραγώ Τσιάρα, γενική διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η θάλασσα παρουσιάζεται ως διαχρονική πηγή έμπνευσης και υπαρξιακός πυρήνας του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από έργα σπουδαίων καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν θαλασσογραφίες του Ιωάννη Αλταμούρα, του Κωνσταντίνου Βολανάκη, καθώς και έργα του Νικολάου Λύτρα, του Κωνσταντίνου Μαλέα, δημιουργίες εκπροσώπων της Γενιάς του ’30 αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνών με μεταμοντέρνες προσεγγίσεις.

Ένας πολιτιστικός χώρος – στολίδι για το Ναύπλιο

Με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Παλιού Τελωνείου, το Ναύπλιο ενισχύει τον πολιτιστικό του χαρακτήρα και αποκτά έναν χώρο που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις, εκδηλώσεις και δράσεις, καθιστώντας την πόλη κέντρο τέχνης και πολιτισμού στην Πελοπόννησο.

Το δυτικό τμήμα του κτηρίου παραχωρήθηκε και επίσημα στον Δήμο Ναυπλιέων που σχεδιάζει να το αξιοποιήσει ως Κέντρο Πληροφόρησης, ενημέρωσης και τουριστικής προβολής, εξυπηρετώντας τόσο τους δημότες όσο και τους επισκέπτες της πόλης.

Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με πλήθος κόσμου να επισκέπτεται το νέο χώρο, απολαμβάνοντας τα έργα και φωτογραφίζοντας μοναδικά στιγμιότυπα από την ατμοσφαιρική έκθεση, που συνδέει το παρελθόν και το παρόν μέσα από τη μαγεία της ελληνικής θαλασσογραφίας.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version