Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Αργολίδα και το Ναύπλιο υποδέχονται ένα επιστημονικό συνέδριο που αποτελεί ταυτόχρονα κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός, με δεκάδες διεθνείς παρεμβάσεις και παρουσιάσεις, εργαστήρια, δημόσιες επιτελεστικές αναζητήσεις και μια ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στις εργασίες του, η οποία υπογραμμίζει την ποιοτική προσφορά της επιστημονικής κοινότητας στην κοινωνία και την αναζήτηση διαμοιρασμού των επιστημονικών αναζητήσεων με το ευρύ κοινό.
Η οργανωτική και επιστημονική εμπειρία η οποία αναπτύσσεται όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί τον κύριο λόγο της συμμετοχής δεκάδων επιστημόνων από διαφορετικούς τομείς και από διαφορετικές χώρες. Από την Ευρώπη στην Αμερική και την Κίνα και από τη Νέα Ζηλανδία στην Ινδία, οι φετινές συμμετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες της οργανωτικής επιτροπής και η θεματολογία τόσο στο επίπεδο του συνεδρίου όσο και σ’εκείνο των εργαστηρίων θεωρείται ως μια από τις πλουσιότερες της τεταρτοετούς διαδρομής του συνεδρίου.
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Σπουδών) με τη συμμετοχή του νεότερου και πιο δυναμικού διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού: Μαρία Μικεδάκη, Χριστίνα Ζώνιου, Αντωνία Βασιλάκου, Αθηνά Στούρνα, Τζίνα Γιωτάκη, Βασίλης Ψαρράς, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Ελένη Κολλιοπούλου και άλλοι Έλληνες επιστήμονες από Πανεπιστήμια και Σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Όπως αναφέρει η Οργανωτική Επιτροπή: Σκοπός του συνεδρίου είναι η επιστημονική και καλλιτεχνική διερεύνηση της σχέσης μεταξύ επιτέλεσης και χώρου, καθώς και η δημιουργία ενός διεπιστημονικού πλαισίου εντός του οποίου οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνα και την καλλιτεχνική τους πρακτική και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες με σημείο αναφοράς την performance και σημαίνοντες χώρους του δομημένου περιβάλλοντος από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://www.performingspace.org/, παρέχει σειρά πληροφοριών και ολόκληρο το πρόγραμμα των τεσσάρων ημερών.
Θυμίζουμε πως «παραδοσιακά» η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου κλείνει με μια βραδιά καλωσορίσματος στον φιλόξενο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία περιλαμβάνει ξενάγηση, συναντήσεις, κρασί και χορό συμπληρώνοντας το ευχάριστο κλίμα της συνάντησης καθώς η βραδιά είναι ανοικτή στο κοινό.
(Γ. Κόνδης)