Διήμερο στον Πάρνωνα για την Στ’ τάξη του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου

ekdromi parnona 2o dimotiko nafpliou

Ταξιδέματα μακρινά στο μυθικό και ιστορικό χτες, σε τόπους, γεγονότα και ιστορίες. Ταξιδέματα και έξω από τη γη, στο φεγγάρι και στο διάστημα, στους πλανήτες και τα αστέρια. Θεατρικό παιχνίδι, τηλεσκόπια, ηλιακά ρολόγια, επιπεδόσφαιρα, χλωρίδα , πανίδα, αστεία, χαρά…! Αυτά κι άλλα πολλά, σε ενάμισι μόλις 24ωρο. Τι ενώνει τον ναό της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα με τον μεγάλο αγωνιστή του 1821 Νικηταρά; Ποιους ήχους ακούς σε μια κατάφυτη πλαγιά του Πάρνωνα, αν σταθείς ακίνητος κλείνοντας τα μάτια σου; Τι σχέση έχει η Καλλιστώ, κόρη του Δία και ο γιος της ο Αρκάς με τη Μεγάλη και τη Μικρή Άρκτο; Τι κοινό έχει η Γη μας με τον πλανήτη Χαουμέια; Τι είναι η επιπεδόσφαιρα και πώς χρησιμοποιείται; Κινδυνεύουμε από τους κομήτες;

ekdromi parnona 4o dimotiko nafpliou 3

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν κατά τη διάρκεια του διήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος της Στ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου. Το διήμερο πρόγραμμα άρχισε την Πέμπτη 22 Μαΐου, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και τον Ναό της Αλέας Αθηνάς. Στη συνέχεια αφού έφτασαν στον χώρο διαμονής στα Άνω Δολιανά, γνώρισαν το ιστορικό χωριό και πεζοπόρησαν ως το ρέμα του Αγιαννιού , κάτω από καστανιές, κερασιές και καρυδιές με φρέσκια ανοιξιάτικη γυαλιστερή φυλλωσιά . Μια μικρή ξεκούραση για αναψυκτικό στην πλατεία με την υπέροχη θέα και τον μεγάλο πλάτανο ήταν απαραίτητη, πριν την επιστροφή στο κατάλυμα, από το ανηφορικό κατάφυτο μονοπάτι. Έτσι, για λίγη περιπέτεια! Το απόγευμα συνεχίστηκε με το πρόγραμμα “Ερευνώντας το Διαστημικό Περιβάλλον της Γης”, που με μεγάλη επιτυχία υλοποιούν οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου.

ekdromi parnona 4o dimotiko nafpliou 2

Το πρόγραμμα άρχισε με διασκεδαστικά παιχνίδια γνωριμίας. Συνεχίστηκε με μύθους της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας για τους πλανήτες, τα αστέρια και τους αστερισμούς. Τελείωσε με θεατρικό παιχνίδι, που στα παιδιά άρεσε πολύ και ξετύλιξαν όλο το θεατρικό τους ταλέντο και την ευρηματικότητά τους! Όταν έπεσε το σκοτάδι είχε μεγάλο ενδιαφέρον η αναγνώριση αστερισμών με λέιζερ και τη χρήση της επιπεδόσφαιρας. Μοναδική εμπειρία ήταν η παρατήρηση πλανητών και διπλών άστρων με τα δύο τηλεσκόπια που είχαν στηθεί. Μοναδική η εικόνα του Δία με τους δύο δορυφόρους του! Ας σημειωθεί, πως ο Πάρνωνας αποτελεί ιδανικό μέρος για αστροπαρατήρηση, καθώς βρίσκεται μακριά από τα φώτα των πόλεων. Την επόμενη, Παρασκευή 23 Μαΐου το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο Καστρί, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ με τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος, την κατασκευή ηλιακού ρολογιού, την υλοποίηση σχετικών παιχνιδιών και την παρατήρηση των ηλιακών κηλίδων με το μεγάλο τηλεσκόπιο! Μια μικρή βόλτα ως την όμορφη πλατεία του Καστρίου, με θέα τις κορφές του Πάρνωνα, επιβαλλόταν πριν το ξεκίνημα για την επιστροφή στο Ναύπλιο. Κι όλα αυτά με τη χαρά της εκδρομής, της παρέας, των φίλων, της ανακάλυψης, της ανεξαρτητοποίησης, που έρχεται καθώς πλησιάζει το Γυμνάσιο! Οι μαθητές και οι μαθήτριες απόλαυσαν το διήμερο και απέδειξαν πως τα εκτάκια δεν είναι μικρά ακόμη για διήμερη εκδρομή!

ekdromi parnona 4o dimotiko nafpliou 1

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Κατερίνα Κονίδα, η Βάσω Κόντα, η Στέλλα Μπακάλη και η Δήμητρα Τόσκα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

newsletter banner anagnostis