Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) των Δήμων Καλαμάτας και Σπάρτης με τίτλο «Στρατηγική ΟΧΕ στην περιοχή παρέμβασης ορεινού όγκου Ταϋγέτου» εγκρίθηκε, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 11.670.000 €, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις στην καρδιά του Ταϋγέτου.
Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 2021–2027, με 9.310.000 € από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 2.360.000 € από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+). Σημειώνεται ότι το 55,85% του ΕΤΠΑ, δηλαδή 5.200.000 €, κατευθύνεται σε δράσεις που συμβάλλουν άμεσα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η ΟΧΕ Ταϋγέτου στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ελκυστικότητας του ορεινού όγκου, αξιοποιώντας την ταυτότητα και τις δυνατότητες της περιοχής μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Βασικοί άξονες της Στρατηγικής ΟΧΕ:
- Ενίσχυση των υποδομών και των υπηρεσιών στις ορεινές κοινότητες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και την ενίσχυση της προσβασιμότητας.
- Προώθηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Ταϋγέτου, με δράσεις ανάδειξης του περιβάλλοντος, του αγροτουρισμού και των ιστορικών διαδρομών.
- Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης, με ενίσχυση ευάλωτων ομάδων και δημιουργία ευκαιριών για τους νέους.
- Πράσινες επενδύσεις και προστασία του περιβάλλοντος, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική ανθεκτικότητα.
Δήλωση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού:
«Η έγκριση της ΟΧΕ Ταϋγέτου σηματοδοτεί μια νέα πορεία για τις ορεινές περιοχές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας. Πρόκειται για μια συνεκτική στρατηγική, που στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες και αναδεικνύει το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής. Με σχέδιο, συνεργασία και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, προχωράμε στην πράξη για έναν Ταΰγετο ζωντανό, βιώσιμο και ελκυστικό για κατοίκους και επισκέπτες. Ευχαριστώ τους Δήμους Καλαμάτας και Σπάρτης για την ουσιαστική συνεργασία, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμβολή τους στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας».
Διαβάστε την απόφαση στο αρχείο που ακολουθεί: