Σε στάση εργασίας προχώρησαν την Παρασκευή 2 Μαΐου οι εργαζόμενοι στις ΔΟΥ Ναυπλίου και Κορίνθου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στην προωθούμενη πολιτική κεντρικοποίησης των φορολογικών υπηρεσιών από την ΑΑΔΕ, που οδηγεί στην κατάργηση τοπικών ΔΟΥ και την απομάκρυνση των υπηρεσιών από τις τοπικές κοινωνίες.
Η κινητοποίηση, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 12:30 έως τις 15:30, αποτέλεσε κοινή απόφαση της Ομοσπονδίας ΠΟΕ-ΔΟΥ και του Τοπικού Συλλόγου Εφοριακών, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των τοπικών φορέων για τις αρνητικές συνέπειες του οργανωτικού σχεδίου της ΑΑΔΕ που υλοποιείται ήδη σε περιοχές όπως η Αργολίδα και η Εύβοια.
Ήδη από το 2023, η ΔΟΥ Άργους έχει καταργηθεί και συγχωνευτεί στη ΔΟΥ Ναυπλίου, με αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και των τοπικών επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της ΔΟΥ Χαλκίδας στα Ελεγκτικά Κέντρα Αττικής επιβεβαιώνει την πρόθεση της Διοίκησης της ΑΑΔΕ να δημιουργήσει Περιφερειακά Κέντρα με ευρύτερες αρμοδιότητες και να οδηγήσει σε πλήρη κατάργηση τις ΔΟΥ στην επαρχία.
Όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, η εφαρμογή των κεντρικοποιημένων υπηρεσιών, μέσω σχημάτων όπως ΚΕΒΕΙΣ, ΚΕΦΟΔΕ, ΕΛΚΕ και ΚΕΦΟΚ, προκαλεί ένα ντόμινο προβλημάτων:
- Υποβάθμιση των νομών που πλέον μένουν χωρίς βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
- Αύξηση του χρόνου διεκπεραίωσης απλών φορολογικών υποθέσεων.
- Οικονομική επιβάρυνση και σπατάλη χρόνου για μετακινήσεις σε άλλους νομούς.
- Δυσκολία στην απευθείας εξυπηρέτηση πολιτών χωρίς ενδιάμεση επαγγελματική μεσολάβηση.
- Απώλεια θέσεων εργασίας και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στις τοπικές κοινωνίες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αργολίδας και Κορινθίας, Αγγελική Πανουτσοπούλου, και η γραμματέας Ελένη Κακάκη, κάλεσαν τους τοπικούς φορείς, δήμους και επαγγελματικά επιμελητήρια να στηρίξουν ενεργά τις κινητοποιήσεις, ώστε να αποτραπεί το «λουκέτο» στις τοπικές ΔΟΥ και να διαφυλαχθεί η φορολογική εξυπηρέτηση των πολιτών στην περιφέρεια.
Η περαιτέρω κεντρικοποίηση των υπηρεσιών, υπογραμμίζουν, δεν συνιστά βελτίωση αλλά κοινωνική και διοικητική οπισθοδρόμηση, πλήττοντας τις τοπικές κοινωνίες και ενισχύοντας το αίσθημα απομάκρυνσης του κράτους από τον πολίτη.