banner ΕΟΣΣ food fest 2504 1280x350 01

Επίδαυρος και Μυκήνες μπροστάρηδες της τουριστικής ακμής στην Αργολίδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αρχαιολογικοί χώροι της Αργολίδας καταγράφουν ανοδική πορεία εν μέσω γενικής κάμψης.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο 2024 και συνολικά για το έτος 2024, οι αρχαιολογικοί χώροι της Αργολίδας επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως βασικοί τουριστικοί και πολιτιστικοί πόλοι στην Πελοπόννησο.

  • Η Επίδαυρος κατέγραψε 13.904 επισκέπτες τον Δεκέμβριο 2024, αυξημένους κατά 10,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 (12.603 επισκέπτες).
  • Οι Μυκήνες (Ακρόπολη και Θησαυρός του Ατρέα) προσέλκυσαν 15.146 επισκέπτες, παρουσιάζοντας αύξηση 3,9% σε σχέση με το 2023.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί μεγάλοι χώροι στην Ελλάδα εμφάνισαν πτώση – όπως η Κνωσός (-52,7%), η Ολυμπία (-34,6%) και οι Δελφοί (-54,6%) – η Αργολίδα όχι μόνο διατήρησε αλλά ενίσχυσε την επισκεψιμότητα, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα του τουριστικού της προϊόντος.

Αργολίδα με διαρκή άνοδο

Σε επίπεδο δωδεκαμήνου Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2024, τα δεδομένα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά:

  • Η Επίδαυρος υποδέχθηκε 548.971 επισκέπτες, καταγράφοντας αύξηση 4,4% σε σχέση με το 2023.
  • Οι Μυκήνες έφτασαν τους 547.361 επισκέπτες, με αύξηση 7,2%.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αριθμοί αυτοί φέρνουν τους δύο χώρους στην ίδια κατηγορία με μεγάλους ελληνικούς προορισμούς όπως η Ακρόπολη Αθηνών (4,5 εκατ. επισκέπτες), η Κνωσός και το Σούνιο.

Μουσεία: Σταθερή άνοδος και σημαντικές εισπράξεις

Στον τομέα των μουσείων, οι αριθμοί πανελλαδικά είναι επίσης ενθαρρυντικοί:

  • Κατά το δωδεκάμηνο, τα μουσεία σημείωσαν αύξηση 14,7% στους επισκέπτες και 22,3% στις εισπράξεις.
  • Τον Δεκέμβριο ειδικά, παρότι υπήρξε μια μικρή πτώση επισκεψιμότητας κατά 3,8%, οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 53,3%, δείγμα καλύτερης διαχείρισης και ενίσχυσης των εισιτηρίων.

Για την Αργολίδα, η ενιαία είσοδος σε Μυκήνες και μουσείο, αλλά και στην Επίδαυρο, συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση εσόδων.

Η Αργολίδα ξεχωρίζει σε μια χρονιά γενικής μεταβλητότητας

Παρότι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας σημείωσαν στο σύνολο του Δεκεμβρίου πτώση επισκεψιμότητας 8,2%, η Αργολίδα αντιστρέφει το κλίμα.

Τα ποσοστά της Επίδαυρου και των Μυκηνών όχι μόνο απορροφούν τις πιέσεις αλλά προβάλλουν την περιοχή ως βιώσιμο πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό όλο τον χρόνο. Μένει να δούμε αν αυτές οι τάσεις θα διατηρηθούν μετά και τις αυξήσεις – μαμούθ στις τιμές των εισιτηρίων που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερδιπλασιάστηκαν.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΥΧΕΣ ΠΑΣΧΑ

Exit mobile version