home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αργολίδα: Οργή στους παραγωγούς για την πετσοκομμένη επιδότηση

Σχεδόν στο 1/3 της περσινής τιμής η συνδεδεμένη ενίσχυση για χυμοποίηση πορτοκαλιών – Αντιδράσεις από Πουλά και Γαβρήλο
Πορτοκάλια χυμός χυμοποίηση

Πολύ μικρότερη σε σχέση με πέρσι είναι η τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση προκαλώντας οργή στους παραγωγούς της Αργολίδας.

Ενώ για την περσινή συνδεδεμένη ενίσχυση το ποσό ήταν 588 ευρώ ανά εκτάριο, φέτος το ποσό ανά εκτάριο έφτασε μόλις τα 218,45 ευρώ.

Για το θέμα έχει υποβάλλει ερώτηση στη Βουλή ο Γιάννης Ανδριανός, ενώ παρεμβάσεις έκαναν και οι Ανδρέας Πουλάς και Γιώργος Γαβρήλος.

Α. Πουλάς: Εβδομάδα των Παθών για τους παραγωγούς πορτοκαλιών της Αργολίδας

Ο Βουλευτής Αργολίδας Ανδρέας Πουλάς διαμαρτύρεται για την μειωμένη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών.

Όπως επισημαίνει:

«Εβδομάδα των Παθών επιφύλαξε η κυβέρνηση για τους παραγωγούς πορτοκαλιών της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας καθώς η τιμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης που πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση είναι σχεδόν στο 1/3 της περσινής τιμής. Η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες και αδιαφορεί για το αν μπορούν να παράγουν, να πουλήσουν τα προϊόντα του και να επιβιώσουν.

Δεν φτάνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζαν φέτος οι πορτοκαλοπαραγωγοί με το υψηλό κόστος παραγωγής, τη δυσκολία διάθεσης των προϊόντων τους και τις χαμηλές τιμές λόγω αθρόων εισαγωγών από τρίτες χώρες τώρα βλέπουν ψίχουλα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από την κουτσουρεμένη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις και τις πολιτικές της τελειώνει τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή της χώρας».

Γαβρήλος: Ύβρις το ποσό της επιδότησης

Ως «ύβρι» χαρακτηρίζει το ποσό της επιδότησης ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος κάνει λόγο για εμπαιγμό με τη Συνδεδεμένη:

«Μόνο ως ύβρις μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να μειώσει την επιδότηση για την χυμοποίηση πορτοκαλιών από 518 ευρώ/εκτάριο που ήταν για το 2022, σε 218,45 ευρώ/εκτάριο (21,84 ευρώ/στρέμμα). Μετά από μεγάλη καθυστέρηση και με πολλά προβλήματα στην υλοποίηση της διαδικασίας, οι αγρότες της Αργολίδας από Μ. Δευτέρα περίμεναν την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2023. Σύμφωνα όμως με το πρόσφατο ΦΕΚ και βάσει τη νέα ΚΑΠ, τα ποσά διαμορφώνονται κατά πολύ μικρότερα και σε σημείο εμπαιγμού.

Μετά από τις τόσες ζημιές που έχουν δει οι αγρότες να υφίσταται η παραγωγή τους, μετά από το τεράστιο ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους και μετά από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων, χωρίς πιστοποιήσεις, από τρίτες χώρες, η συνδεδεμένη που αποτελούσε την μόνη βοήθεια που θα είχαν για να σταθούν στα πόδια τους, έρχεται πολύ αργά και απόλυτα κουτσουρεμένη.

Πόσο ακόμη τελικά μπορεί η ΝΔ να παίζει με την τύχη των αγροτών; Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι παραγωγοί της Αργολίδας ζητούν άμεση επανεξέταση του ύψους της συνδεδεμένης. Δεν πρόκειται να γίνουν για μια ακόμη φορά θύματα των συνεχόμενων φιάσκων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτής της ασυντόνιστης Κυβέρνησης».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis