home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καμπανάκι κινδύνου: Με ερήμωση απειλείται η Ανατολική Πελοπόννησος

Ζερεφός: Αυτή τη στιγμή το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο και το σημείο από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι σχεδόν ημι-ερημική
Ξηρασία

Στη Μεγάλη Εικόνα μίλησε ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, και αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση και τις αλλαγές που βλέπουμε σε διάφορα μέρη της χώρας μας.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο και το σημείο από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι σχεδόν ημι-ερημική.

«Οι εκτιμήσεις που έχουμε είναι ότι περίπου το 40% της καλλιεργήσιμης γης βρίσκεται σε κίνδυνο. Ξέρουμε ότι σε περιόδους ξηρασίας ήταν περίοδοι που είχαμε έλλειμα σίτου. Βλέπετε την μικρή παγετώδη περίοδο που ήταν από το 1400 μέχρι το 1850 και παλιές ξηρασίες όπως αυτή που αδυνάτισε τις πολύχρυσες Μυκήνες. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός στηρίχθηκε στην ευρωστία την οικονομική που είχαν πουλώντας το λάδι.

Υπήρχε μια μεγάλη περίοδος ξηρασίας και οδηγηθήκαμε στο να εξασθενίσει η δύναμη των Μυκηνών και να κατέβουν οι Δωριείς. Η κοινωνία γράφτηκε με περιβαλλοντικές καταστροφές. Η διαφορά είναι ότι τότε η ξηρασία οφειλόταν σε ανωμαλίες του κλίματος και διήρκησε 30 χρόνια.

Τώρα αυτά που βλέπουμε είναι για να μείνουν πολλές δεκαετίες. Βλέπουμε την Ανατολική Ελλάδα να δέχεται λιγότερες βροχές και τα υπόγεια νερά που έχουμε στην Ανατολική Ελλάδα να έχουν υποχωρήσει αφάνταστα. Και από την καλλιέργεια και από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η Λακωνία ήδη όλη αυτή η ακτογραμμή από την Κόρινθο μέχρι την Σπάρτη είναι ήδη ημι-ερημική!».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis