home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

«Το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ.» – Ημερίδα από τον “Δαναό”

Αρχαίο Άργος

Ημερίδα για το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ. διοργανώνει ο Σύλλογος Αργείων “Ο Δαναός” το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 18:00.

Η ημερίδα αφορά την σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα για το αργειακό πεδίο και τις σχέσεις των Αργείων με τους πολιτισμούς του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το Πρόγραμμα

  • Προσέλευση: 17:45-18:00
  • Χαιρετισμοί – Έναρξη: 18:00-18:15
  • Α’ συνεδρία: 18:15-19:30
  • Ι. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ (Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ): “Η περιοχή του Άργους και η Αργολίδα ως θερμοκοιτίδα σύνθετων κοινωνικοπολιτικών θεσμών κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3.000-2.000 π.Χ.)”
  • Β. ΠΕΤΡΑΚΗΣ (Επίκουρος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας: Μυκηναϊκής Αρχαιολογίας): “Οι Μυκήνες και η Αργολίδα κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού: ανάδυση, εξέλιξη, κατάρρευση, ανάμνηση”
  • Γ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ (Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου: Θεωρητικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ) – Λ. ΜΠΟΥΖΑ (Αρχαιολόγος, υπ. Δρ. ΕΚΠΑ): “Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της μυκηναϊκής αρχαιολογίας και ο συνδυασμός πρωτοπορίας και μεταιχμιακότητας στα πρώτα της ερευνητικά βήματα κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα”
  • Διάλειμμα: 19:30-19:45
  • Β’ Συνεδρία: 19:45-20:30
  • A. ΜΠΑΛΙΤΣΑΡΗ (Αρχαιολόγος, Δρ. ΕΚΠΑ): “Λίγο από Κρήτη. Η εμφάνιση Μινωικής και Μινωίζουσας κεραμεικής στο Άργος και την Αργολίδα κατά την Μέση Εποχή του Χαλκού”
  • G. ΤOUCHAIS (Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορίας του Αιγαίου, Paris 1 Panthéon-Sorbonne) – A. F. TOUCHAIS (Ερευνήτρια Αιγαιακής Πρωτοϊστορίας, Paris I Sorbonne /CNRS): “’Ένα βλέμμα στην ιστορία του Άργους μέσα από τις ανασκαφές στο λόφο της Ασπίδας (Προφήτη Ηλία)”

Επιστημονική Επιμέλεια: Γεώργιος Στείρης, καθηγητής ΕΚΠΑ.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος:

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, το Σάββατο 20/4/2024& ώρα 18.00, ο Σύλλογός μας στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων του για τα 130 χρόνια απ΄την ίδρυσή του, διοργανώνει στο μέγαρό του μια ιδιαίτερα σημαντική ιστορική – αρχαιολογική ημερίδαμε τον τίτλο:

«Το Άργος στην 3η και 2η χιλιετία π.Χ.»

Η σύγχρονη αρχαιολογική έρευνα για το αργειακό πεδίο και τις σχέσεις των Αργείων με τους πολιτισμούς του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ετσι η ιδέα και η επιστημονική επιμέλεια του συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Στείρη καθηγητή ΕΚΠΑ ,η ευγενική συμμετοχή τόσων σημαντικών και εξειδικευμένων εισηγητών τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά αλλα και η οργανωτική προθυμία και εμπειρία του Συλλόγου μας, είναι μια ακόμη συνεισφορά του εορτάζοντα υπεραιωνόβιου «Δαναού» στην καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας, για μια εποχή μάλιστα που τα δεδομένα της δεν έχουν αναλυθεί ή αναφερθεί στο μέγεθος που αρμόζει. Η δημοσίευση των πρακτικών / εισηγήσεων της ημερίδας αυτής σε μια ειδική έκδοση , θα αποτελέσει για εμάς το επιστέγασμα της όλης αυτής προσπάθειας.

Τέλος ευχαριστούμε ιδιαίτερα και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υποστήριξη“.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis