home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Εργαζόμενοι στην Ενέργεια σε διαμαρτυρία στην Τρίπολη

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου, στην πλατεία Πετρινού
Συνδικαλιστές συγκεντρώνονται στο Άργος

Απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Απριλίου, στην πλατεία Πετρινού, την Τρίπολη, στις 10:30 το πρωί.

Σε αυτή θα συμμετάσχει το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου.

Όπως αναφέρει στο κάλεσμά του:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου, ανακοίνωσε για άλλη μια χρόνια την απαράδεκτη πολιτική της απόφαση να κρατήσει τον κατώτερο ονομαστικό μεικτό μισθό καθηλωμένο στα 830€, επιβάλλοντας με το έτσι θέλω στην πλειοψηφία των εργαζομένων να ζουν με 714€ καθαρά το μήνα.

Και αυτό όταν τα τελευταία χρόνια το κόστος ζωής έχει διπλασιαστεί.Με τεράστιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα, στο λάδι και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα βρεφικά ήδη και στα ήδη προσωπικής υγιεινής, στα ενοίκια και στις δόσεις δανείων, στην ενέργεια και στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει καταρρεύσει.

Είναι πρόκληση να ισχυρίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι «αυτά μπορεί να δώσει η κυβέρνηση» για να μη διαταραχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη, όταν τα κέρδη προ φόρων των 500 μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων, το 2022 στη χώρα μας, προσέγγισαν το ιστορικό ρεκόρ των 20 διςευρώ ! Δίπλα στις δεκάδες νομοθετημένες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, οι καθηλωμένοι μισθοί παραμένουν ως κύριο στοιχείο αναπαραγωγής της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον κλάδο της ενέργειας που εργαζόμαστε και ειδικότερα στο πάλαι ποτέ πολυπληθές από εργαζόμενους Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης, η κατάσταση μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί Είναι γνωστό σε όλους ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ε.Ε και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις, επέφερε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μπήκαν στον κλάδο έχοντας τεράστια κερδοφορία, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα έγινε πανάκριβο εμπόρευμα και κομμένο για πολλά λαϊκά νοικοκυριά.

 Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων άλλαξαν προς το χειρότερο και αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ κυριαρχούν οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, η ενοικίαση εργαζομένων από εργολάβους, υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με μπλοκάκι δίχως εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε κρίσιμα πόστα όπως μηχανικοί βάρδιας και αρκετοί συνάδελφοι που εργάζονται με 8αμηνα. Επισφάλεια, εντατικοποίηση της εργασίας, χαμηλοί μισθοί είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τους νέους εργαζόμενους. Καμία συλλογική σύμβαση δεν τους καλύπτει.

 Η ίδια πολιτική απαξίωσε τον λιγνίτη σαν ορυκτό πλούτο της χώρας  για να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα η λιγνιτική δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη να συρρικνωθεί και να κλείσει οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, πετώντας εκατοντάδες συναδέλφους στο δρόμο και ερημώνοντας  την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης καταδικάζοντάς τη σε οικονομικό μαρασμό. Τα λιγνιτωρυχεία κλείνουν, οι εργαζόμενοι  είναι στην επισφάλεια, δεν έχουν καμία ενημέρωση για το μέλλον τους, αν θα απολυθούν, αν θα μετατεθούν.

Συνάδελφοι, την Τετάρτη 17 Απρίλη έχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε, να βρεθούμε στους δρόμους και μαζικά, συλλογικά και οργανωμένα να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Δεν θα περάσει η κοροϊδία της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κόμματων του κεφα­λαίου και της Ε.Ε. Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση των εργαζομένων. Δεν περιμένουμε την κυβέρνηση ή άλλους όψιμους σωτήρες που δήθεν έχουν λύσεις ή θα προασπίσουν τα δικαιώματα μας. Δυναμώνουμε το ρεύμα της σύγκρουσης, της αμφισβήτησης. Η οργή μας να γίνει διεκδικητική δύναμη απέναντι στην κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις.

Παλεύουμε οργανωμένα και συλλογικά για:

  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους με μισθούς και σχέσεις εργασίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, με ασφάλεια στους χώρους εργασίας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντω­σης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Ρεύμα φτηνό για το λαό, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλω­σης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Τη δημιουργία Ενιαίου αποκλειστικά Δημόσιου φορέα ενέργειας που θα αξιοποιεί όλες τις εγχώριες πηγές ενέργειας για τις ανάγκες του λαού. Για ενέργεια που θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  •  Να μην κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες και τα λιγνιτωρυχεία στη Μεγαλόπολη, να μη μείνει στο δρόμο κανένας συνάδελφος.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκ­μηρίων διαβίωσης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
  • Να μην περάσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και παιδείας.
  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΗ

Τετάρτη 17 Απρίλη,  Τρίπολη, πλατεία Πετρινού, 10:30πμ»

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis