home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας επισκέφτηκε ο Francesco Moretti

Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια της επιδίωξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας για εξωστρέφεια, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριές του να έρθουν σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης
f.moretti kallitexniko gymnasio argolidas

Ο Ιταλικής καταγωγής και καταξιωμένος εικαστικός καλλιτέχνης Francesco Moretti, αποδέχτηκε την πρόσκληση που του είχε κάνει το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας και πρόσφατα το επισκέφτηκε μαζί με την επίσης εικαστικό κ. Λένια Χρυσικοπούλου.

Η επίσκεψη αυτή έγινε στα πλαίσια της επιδίωξης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας για εξωστρέφεια, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριές του να έρθουν σε επαφή με σημαντικά πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο του Πολιτισμού και της Τέχνης, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να διευρυνθούν οι πνευματικοί ορίζοντες τους, αναγνωρίζοντας ότι η Τέχνη καλλιεργείται μέσα από την ελευθερία και τη διαφορετικότητα των απόψεων.

f.moretti kallitexniko gymnasio argolidas 1

Οι μαθητές και μαθήτριες της Εικαστικής Κατεύθυνσης του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αργολίδας, μίλησαν με τον κ. Moretti για θέματα και προβληματισμούς που άπτονται της σύγχρονης Τέχνης, η οποία όπως διαπίστωσαν είναι προϊόν της ίδιας της εμπειρίας της ζωής και δεν μπορεί παρά να εκφράζει την σύγχρονη κοινωνία και τους φιλοσοφικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς της.

f.moretti kallitexniko gymnasio argolidas 6

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Francesco Moretti, αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον Αμερικανό καλλιτέχνη της Ποπ αρτ και ακτιβιστή Keith Haring, (1958 – 1990), ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από τα κατ’ αρχάς παράνομα γκράφιτι του στα τραίνα της Νέας Υόρκης, ώσπου να καταξιωθεί παγκοσμίως στη συνείδηση του κόσμου ως street art καλλιτέχνης της ανεξάρτητης Τέχνης, που στόχο είχε να προκαλέσει σκέψεις και αντιδράσεις στο κοινό για επίκαιρα θέματα της κοινωνίας, (όπως στο τέλος της δεκαετίας του 80 για την κατάργηση του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, για την εγκληματικότητα και τις κοινωνικές ανισότητες και άλλα επίκαιρα θέματα της εποχής του). Οι μεγαλύτεροι μαθητές του Σχολείου της Γ’ τάξης του Γυμνασίου συζήτησαν με τον κ. Moretti για την αλληλεπίδραση Τέχνης και κοινωνίας και για την εξέλιξη της Τέχνης μέσα στον χρόνο και τις ιστορικές εξελίξεις.

f.moretti kallitexniko gymnasio argolidas 2

Τους μαθητές της Α’ τάξης οι καλλιτέχνες Francesco Moretti και η συνεργάτιδά του κ. Λένια Χρυσικοπούλου, εισήγαγαν στη Χαρακτική Τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός καλλιτέχνης, (ο οποίος φοίτησε και αυτός στα μαθητικά του χρόνια σε Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο κοντά στη γενέτειρά του Πίζα), με τη βοήθεια της συνεργάτιδάς του, δίδαξε τους μαθητές και μαθήτριές τις βασικές αρχές της Χαρακτικής και πραγματοποίησε ένα υποδειγματικό εργαστηριακό μάθημα Χαρακτικής σε λινόλεουμ εμπνευσμένο από τα κινεζικά τάνγκραμ. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από αυτή τη μοναδική εμπειρία και δημιούργησαν εξαιρετικά χαρακτικά έργα.

Το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Αργολίδας δεν μπορεί παρά να εκφράσει θερμές ευχαριστίες στον κύριο Moretti και στην κ. Χρυσικοπούλου για την ενεργή υποστήριξη τους με την παρουσία τους στο Σχολείο μας, που χρόνο με το χρόνο το βλέπουμε να ανθίζει καλλιτεχνικά δίνοντας δυνατότητα στα παιδιά που φοιτούν σε αυτό να εκφράζονται δημιουργικά, συμπλέοντας ενεργά μέσα στην κοινωνία στην οποία ζουν και στην οποία απευθύνονται.

Κείμενο – φωτογραφίες: Μάγδα Μάρα.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis