home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Masterclass παραδοσιακής μουσικής στο Ναύπλιο

Στόχος του προγράμματος είναι η εντρύφηση στην δεξιοτεχνία των παραδοσιακών οργάνων μέσα από την αναφορά σε θέματα τεχνικής και τον συγκερασμό θεωρίας και πράξης

|

Χρόνος ανάγνωσης

4 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Masterclass παραδοσιακής μουσικής στο Ναύπλιο
masterclass nafplio (2)

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας διοργανώνει για πρώτη φορά Επιμορφωτικό Σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής με βιωματικά εργαστήρια από καταξιωμένους καθηγητές- δεξιοτέχνες μουσικούς του μεταπτυχιακού τμήματος του ΕΚΠΑ. Το θέμα του σεμιναρίου είναι: «Ο ρόλος των παραδοσιακών οργάνων στην παραδοσιακή κομπανία».

Στόχος του προγράμματος είναι η εντρύφηση στην δεξιοτεχνία των παραδοσιακών οργάνων μέσα από την αναφορά σε θέματα τεχνικής και τον συγκερασμό θεωρίας και πράξης.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Βουλευτικό Ναυπλίου, συναντήθηκαν τα παραδοσιακά μουσικά σύνολα των Μουσικών σχολείων του Αλίμου, Καλαμάτας, Κορίνθου, Τρίπολης και Αργολίδας και το στις 18.00 θα παρουσιάσουν πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής στο κλειστό γυμναστήριο Ναυπλίου.

masterclass nafplio (1)

Υπεύθυνοι διοργάνωσης του σεμιναρίου είναι:

  • Δρ. Μαρίνα Νάσαινα , διευθυντρια Μουσικού Σχολείου Αργολίδας
  • Ελισάβετ Χατζηνικολαου, συντονίστρια μουσικών Μουσικού Σχολείου Αργολίδας
  • MMus Δημήτρης Ζαχαρίου, εκπαιδευτικος ευρωπαϊκής, Βυζαντινής μουσικής, μαέστρος του παραδοσιακού συνόλου του ΜΣΑ
  • Θάνος Καρανασιος, καθηγητής βιολιού,
  • Φάνης Κουσιουνελος, καθηγητής κανονάκι
  • ΜΜus Άκης Σαγανης, καθηγητής παραδοσιακών κρουστών,
  • Αναστάσιος Λητσας, καθηγητής ταμπουρά

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν καλωσόρισμα, χαιρετισμοί από Δρ. Βασίλειο Πολύδωρο Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, κα Αναστασία Γεωργάκη Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον αντιδήμαρχο για θέματα πολιτισμού Κώστα Καράπαυλο, την πρόεδρος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας επιτροπής Δήμου Ναυπλιέων Άντζυ Παναγιωτακοπούλου, τον Δρ. Σπυρίδων Σπυρόπουλος Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μουσικής Αγωγής Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Δρ. Μαρίνα Νάσαινα Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας.

masterclass nafplio (5)

Η κα. Παναγιωτακοπούλου μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ναυπλιέων:

«Κυρίες και Κύριοι Αγαπητοί Φίλοι Αγαπητοί μαθητές

Χαίρομαι που το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει αυτό το Φεστιβάλ -Σεμινάριο Μουσικών Σχολείων Παραδοσιακής Μουσικής.

Η ενεργοποίηση και συνεργασία τόσων μουσικών συνόλων, η σύμπραξη τους και η διαδοχική τους εμφάνιση, αποδεικνύουν τη δυναμική των νέων και μας πλημμυρίζουν με αισιοδοξία για το μέλλον.

Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας, συνιστά, εδώ και κάποια χρόνια, ένα ολοζώντανο και δημιουργικό πυρήνα διαφύλαξης αυτού του Πολιτισμού και μύησης των παιδιών μας στο λίκνο του.

Λυπάμαι που δεν κατάφερα, παρά την ισχυρή μου επιθυμία, να είμαι κοντά σας στην έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου σας. Ελπίζω όμως να τα καταφέρω και να απολαύσω την κατάθεσή του κόπου και των μουσικών δεξιοτήτων των νέων μας καλλιτεχνών, στην απογευματινή συναυλία.

Όντας βέβαιος για την επιτυχία των εργασιών σας, συγχαίρω για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης αυτής, την διευθύντρια του σχολείου την κυρία Μαρίνα Νάσαινα και τον Δημήτρη Ζαχαρίου ο οποίος, πλείστες φορές, έχει αφήσει το αποτύπωμα της ποιοτικής, μουσικής αλλά και οργανωτικής του δεινότητας στο δήμο μας, καλωσορίζω με χαρά τους εκπροσώπους των προσκεκλημένων σχολείων, καθώς και τους καταξιωμένους ομιλητές, οι οποίοι με τις τοποθετήσεις τους, θα αποτελέσουν το έναυσμα για ανταλλαγή δεδομένων, απόψεων, τεχνογνωσίας και εμπειριών.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας!»

Στην συνέχεια η κα. Παναγιωτακοπούλου τόνισε ότι, «η συνάντηση Μουσικών Σχολείων δεν μπορεί παρά να είναι μια συνάντηση μελωδικής αλληλεπίδρασης, ένα μοναδικό συναπάντημα έμπνευσης και δημιουργίας, καθώς η μουσική αποτελεί μορφή ουσιαστικής επικοινωνίας… Η συνύπαρξη των Μουσικών Σχολείων στον χώρο του Βουλευτικού, την πρώτη Βουλή “των Ελλήνων, δίνει έναν ξεχωριστό τόνο στη σχολική μας καθημερινότητα, καθώς θα υπάρξει και η συνέχεια, με την μουσική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί από μαθητές/τριες το απόγευμα, από τα φιλοξενούμενα μουσικά σχολεία, που αλληλοεπιδρούν μουσικά και πολιτισμικά καταδεικνύοντας τη δυναμική και τη δύναμη της μουσικής παράδοσης για τη διατήρηση της μουσικής ταυτότητας, των ηθών και των εθίμων».

masterclass nafplio (4)

Ο κ. Καράπαυλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Έχουμε ένα όνειρο. Να γίνει το Ναύπλιο πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας» και κοιτώντας προς τους μαθητές και τους καθηγητές υποστήριξε με έμφαση, «και το όνειρο αυτό το βλέπω εμπρός μου. Καθηγητές, μαθητές, η σύναξη των σχολείων, η μουσική, η καλλιτεχνική εκπαίδευση είναι βασικά στοιχεία για την ευόδωση αυτού του ονείρου».

Στην συνέχεια ακολούθησε εισαγωγική ομιλία από τον κ. Δημήτρη Ζαχαρίου ΜΜus καθηγητή Μουσικού Σχολείου Αργολίδας και στις 11:00 – 12:30 παρουσίαση από διακεκριμένους μουσικούς με θέμα: «Ο ρόλος των οργάνων στην παραδοσιακή κομπανία», με μουσικά παραδείγματα από όλη την Ελλάδα.

Σήμερα το απόγευμα στο Κλειστό Στάδιο Ναυπλίου στις 6, πραγματοποιείται Συναυλία Μουσικών Συνόλων με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

masterclass nafplio (3)

-18.00 «Οι μουσικές που αγαπήσαμε»

Βυζαντινό Οργανικό Σύνολο Μουσικού Σχολείου Αλίμου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Ιωάννα Αγγέλου, Σοφία Παναγιωτοπούλου

-18.30 «… να θυμηθώ παινέματα να γράψω του πολέμου…»

Σύνολο Κρητικής και Ακριτικής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Γεωργία Ψαραδέλη, Γωγώ Μπατσικούρα, Αναστάσιος Μπουκουβάλας, Άγγελος Σιάχος

-19.00 «Από την παραδοσιακή ζυγιά στην κομπανία»

Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Κορίνθου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Δήμητρα Ζαρέντη, Δημήτρης Μιχαλόπουλος, Κωνσταντίνα Ξύδη, Αλέξανδρος Σαχπαζίδηδ

-19.30 «Φύσα αεράκι του Νοτιά»

Λαϊκό και Παραδοσιακό Σύνολο Μουσικού Σχολείου Αλίμου Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Μαρία Αμοναχάκη, Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος

-20.00 «Στου Βοσπόρου τ’ αγιονέρια»

Σύνολο Παραδοοιακής Μουσικής Μουσικού Σχολείου Αργολίδας Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Δημήτρης Ζαχαρίου, Θάνος Καρανάσιος, Φάνης Κουσιουνέλος, Άκης Σαγάνης, Αναστάσης Λίτσας

masterclass nafplio

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis