home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Η αλήθεια για το χρέος, το έλλειμμα και το δάνειο

Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκιουδάκης για τα οικονομικά του Δήμου Ναυπλιέων
giorgos fragioudakis

Η αλήθεια για το χρέος, το έλλειμμα και το δάνειο του Δήμου Ναυπλιέων, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αγρονόμο & Τοπογράφο Μηχανικού ΕΜΠ Γιώργο Φραγκιουδάκη.

Ο ίδιος σε μακροσκελή και αναλυτική δήλωση του επισημαίνει τα εξής:

«Στα πλαίσια της πλήρους ενημέρωσης των δημοτών και της απόλυτης διαφάνειας των οικονομικών εξελίξεων στον Δήμο Ναυπλιέων, θεωρώ υποχρέωσή μου να σας ενημερώσω για τα ακόλουθα:

– Όπως έχει αναφερθεί με πλείστα επίσημα στοιχεία στα δημοτικά συμβούλια, η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι δεινή. Ο προϋπολογισμός του έτους 2024, ο οποίος βάσει του ν.4172/2013 ήταν υποχρεωτικό να έχει συνταχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή έως την 15η Νοεμβρίου 2023, συντάχθηκε από τη νέα δημοτική αρχή και βρέθηκε ελλειμματικός κατά 10.792.469,63 €.

– Το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος αυτού οφείλεται στις απλήρωτες υποχρεώσεις του Δήμου προς τρίτους, οι οποίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, κατά την ημερομηνία 31/12/2023 ήταν 9.230.169 € και ανάγονται στην τελευταία τριετία.

Επίσης, εκτός του παραπάνω, τις μόλις 90 αυτές ημέρες ανακαλύφθηκαν τα ακόλουθα:

  • Βρέθηκαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του Δήμου, όπου του έχουν επιδικαστεί να πληρώσει αποζημιώσεις συνολικού ποσού 463.315,40 €.
  • Το καταργηθέν νομικό πρόσωπο του ΔΟΠΠΑΤ μετέφερε στο Δήμο στις 31/12/2023 απλήρωτες υποχρεώσεις 363.216,32 € ενώ ταυτόχρονα το καταργηθέν νομικό πρόσωπο του ΔΟΚΟΙΠΑΝ μετέφερε επιπλέον χρέος 289.318,57 €.
  • Η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή στις 31/12/2023 είχε απλήρωτες υποχρεώσεις 524.987,32 € ενώ η δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή είχε απλήρωτες υποχρεώσεις 201.397,37 €, στις οποίες θα πρέπει να προσθέσουμε την τελεσίδικη εκτελεστή δικαστική απόφαση που έχει χάσει ο Δήμος από την Cosmote, στην οποία αθροίζει οφειλές άνω της 10ετίας, συνολικού ποσού 236.706,43 €.
  • Επίσης, υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εκκρεμοδικία και άλλες δικαστικές αγωγές καθώς και πλήθος διαταγών πληρωμής από προμηθευτές και επαγγελματίες, που ζητούν – επιπλέον των παραπάνω – ποσό της τάξεως του 1.000.000 €.
  • Την ίδια στιγμή που βρέθηκαν οι παραπάνω ογκώδεις απλήρωτες υποχρεώσεις, στις 30/9/2023 είχαν καταγραφεί ανείσπρακτα έσοδα 9.084.899,15 €, δυστυχώς όχι μόνον από κλήσεις ΚΟΚ (όπως τελικά επαληθεύτηκε), αλλά από 102 (εκατόν δύο !!) διαφορετικούς κωδικούς εσόδων, καθώς η αδιαφορία εισπράξεων εσόδων από την δημοτική αρχή, είχε διαχυθεί σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων του Δήμου μας και πλέον η απροθυμία είσπραξης τους άγγιζε τα όρια της απιστίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, συνολικό ποσό 4.457.393,10 € βεβαιωμένων πλην όμως ανείσπρακτων εσόδων παραγράφηκε, κατόπιν της παρέλευσης 5ετίας από τη βεβαίωσή τους, δημιουργώντας μία τεράστια οικονομική ζημιά στο ταμείο του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα παραγραφέντα έσοδα της μνημειώδους απόφασης 277/2023 του ΔΣ του Δήμου Ναυπλιέων, άθροιζαν 1.355 σελίδες (!!), εκ των οποίων οι 1.095 σελίδες (περίπου 35.000 εγγραφές ανείσπρακτων εσόδων και άνω του 80% του συνόλου της παραγραφής) είχαν ημερομηνία παραγραφής μετά το έτος 2013 και έλαβαν χώρα εντός της θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
  • Ταυτόχρονα, επειδή και η ΔΕΥΑΝ είχε οδηγηθεί σε μαύρο οικονομικό χάλι, με χρέη χειρότερα του Δήμου, που θα βγουν και αυτά στο φως σε επόμενο χρόνο, ο Δήμος έμπαινε εγγυητής στα δικά της δάνεια που έπαιρνε από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με αποτέλεσμα σήμερα να χρεώνεται ποσό 67.800 € μηνιαίως στο λογαριασμό μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων, για να ασκεί η ΔΕΥΑΝ τη δική της ιδιαίτερη οικονομική πολιτική δημιουργίας χρεών.
  • Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω, μαζί με τις κατασχέσεις στις οποίες αναγκάστηκαν να προβούν οι πιστωτές που πλέον δεν πληρώνονταν από τον Δήμο, οδήγησαν τον λογαριασμό μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων στο πρωτοφανές μηδενικό νούμερο τον Μάρτιο του 2024, γεγονός που δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία του Δήμου. Η χαριστική βολή στους μισθούς των υπαλλήλων είχε δοθεί από τον τέως δήμαρχο, τον Μάιο του 2023, όπου με προσωπική του επιστολή ζήτησε και πήρε προκαταβολή 725.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών από τον λογαριασμό αυτό, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μόλις λίγες μέρες αφότου τα έλαβε, ένα μεγάλο μέρος τους μεταφέρθηκε στον ΔΟΠΠΑΤ για να καλυφθούν έξοδα εκδηλώσεων και ο δήμος σήμερα πληρώνει το πόσο των 80.550 € μηνιαίως, εξαιτίας της επιλογής αυτής.
ΚΑΠ ΥΠΕΣ

Σημειώνεται, ότι οι δόσεις της προκαταβολής των 725.000 € ορίστηκαν να αρχίσουν να παρακρατούνται μετά το τέλος Οκτωβρίου 2023, μετά δηλαδή από τις Δημοτικές Εκλογές, προφανώς για ευνόητους λόγους.

Και φτάσαμε αισίως στο σήμερα, όπου:

το δημοτικό ταμείο σχεδόν καθημερινά είναι αρνητικό,

η επιχορήγηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων του Υπουργείου για τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων λόγω των κατασχέσεων έρχεται μηδενική,

υπάρχουν πάνω 300 επαγγελματίες που απαιτούν από τον Δήμο να πληρωθούν για νόμιμα τιμολογημένες υπηρεσίες και προμήθειες αξίας 10.000.000 ευρώ

υπάρχουν δικαστικές αγωγές και διαταγές πληρωμής με – έως τώρα – απαιτήσεις της τάξεως του 1.000.000 ευρώ

με αποτέλεσμα να κάνουμε αγώνα κάθε μήνα, προκειμένου οι 337 άνθρωποι που εργάζονται στον Δήμο Ναυπλιέων, να μπορούν να βρίσκουν στην τράπεζα τον μισθό τους και ταυτόχρονα να λειτουργεί καθημερινά ένας ολόκληρος Δήμος, ουσιαστικά με ψίχουλα.

Κατόπιν των παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάγκη άμεσης παροχής ρευστότητας στα ταμεία του Δήμου, προκειμένου να εξοφληθούν τα βαρίδια του παρελθόντος και να δοθεί ανάσα χρόνου, ώστε να ισορροπήσει οικονομικά ο Δήμος, είναι απολύτως απαραίτητη.

Οι νόμιμες επιλογές αντιμετώπισης του παραπάνω οικονομικού χάους, είναι οι ακόλουθες:

Επιλογή 1η

(αποτελεί πρόταση της παράταξης Ναύπλιο-Επόμενη μέρα του κ. Κωστούρου)

Κλείνουμε εικονικά και φέτος τον προϋπολογισμό, χωρίς να πάρουμε καμία χρηματοδότηση και πρακτικά αφήνουμε όλους τους επαγγελματίες απλήρωτους. Κατόπιν, προσπαθούμε βελτιώνοντας τα έσοδά μας, να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες του Δήμου και πιθανά τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων, ελπίζοντας μήπως το κράτος μας λυπηθεί και μας χαρίσει τα χρέη μας.

Αυτή ήταν η λύση που προτάθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο από τον τέως Δήμαρχο, που μίλησε για κλείσιμο προϋπολογισμού εξαφανίζοντας μαγικά με ένα κουτάκι το πρωτοφανές έλλειμμα και έχοντας μία – άνευ ουσίας – προσδοκία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δήμου από το κράτος. Μάλλον δεν του αρκεί που άφησε απλήρωτες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ σε επαγγελματίες για 2 και 3 χρόνια, τώρα προτείνει να συνεχιστεί η οικονομική ομηρία των ανθρώπων που έκαναν το λάθος και τον εμπιστεύτηκαν, στο διηνεκές. Τόσο η σκέψη της λύσης αυτής, όσο και η αλαζονεία της έκφρασής της μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο, εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε έως εδώ.

Προφανώς, η κοινή λογική λέει, ότι στην περίπτωση αυτή, οι πιστωτές θα πάψουν πλέον να περιμένουν και θα αναγκαστούν να στραφούν σε δικαστικές διεκδικήσεις των 10.000.000 €, όπου θα απαιτήσουν εκτός της οφειλής τους και τόκους υπερημερίας (περίπου 10% ετησίως από την ημερομηνία δημιουργίας της οφειλής) καθώς και το σύνολο των δικαστικών εξόδων. Το αποτέλεσμα θα είναι ότι και οι οφειλές τελικά θα πληρωθούν διπλές και η ομαλή λειτουργία του Δήμου θα εμποδιστεί, καθώς κανείς επαγγελματίας πλέον (είτε του οφείλουμε, είτε όχι) δεν πρόκειται να εμπιστευθεί τον Δήμο ποτέ ξανά.

Επιλογή 2η

(αποτελεί πρόταση της παράταξης Νέα Εποχή του κ. Μάκαρη)

Η δεύτερη επιλογή είναι να μην γίνει αίτημα δανεισμού κάλυψης του υπέρογκου ελλείμματος, αλλά να τεθεί ο Δήμος οικειοθελώς σε επιτήρηση και να τεθεί σε πολύχρονο επώδυνο μνημόνιο, τη λεγόμενη Προγραμματική συμφωνία Οικονομικής υποστήριξης των ΟΤΑ. Στην περίπτωση αυτή ουσιαστικά απεμπολούμε το δικαίωμα διοίκησης του Δήμου τοπικά και εκχωρούμε τη διοίκηση και τη λειτουργία του Δήμου στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο και θα αποφασίζει για την κάθε λογής δραστηριότητα του Δήμου μας. Συνήθως, η πρώτη κίνηση του Υπουργείου για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού είναι η δραματική αύξηση των δημοτικών τελών (μέχρι και τριπλασιασμού), η δε δραστηριότητα του Δήμου, μέσω τριμηνιαίων εκθέσεων περνάει ακόμη και από την έγκριση της Βουλής, καθώς οφείλει να παρουσιάζεται εκεί περιοδικά από το Παρατηρητήριο του Υπουργείου Εσωτερικών. Συνήθως, η είσοδος σε επιτήρηση διαρκεί πολλά χρόνια και το κόστος για τους δημότες είναι τεράστιο, το δε αποτέλεσμα εντελώς αμφίβολο.

Επιλογή 3η

(αποτελεί πρόταση της Δημοτικής Αρχής)

Η τρίτη επιλογή είναι η άμεση λήψη δανείου ισοσκέλισης προϋπολογισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο τέως Δήμαρχος ανέφερε σαν μεγάλο του κατόρθωμα ότι δεν δανείστηκε ποτέ. Αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα. Δεν δανείστηκε από επίσημα πιστωτικά ιδρύματα και από τράπεζες, αλλά ουσιαστικά δανείστηκε από τους πάνω από 300 ανθρώπους και επιχειρήσεις, στους οποίους οφείλουμε σήμερα μερικά εκατομμύρια ευρώ. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το κάλυπτε από τα χρήματα των προμηθειών και των υπηρεσιών που παρείχαν τρίτοι στον Δήμο Ναυπλιέων που ποτέ δεν τους πλήρωσε, κρατώντας τα δικά τους αυτά χρήματα, για να κάνει την πολιτική του και τους ισοσκελισμένους του προϋπολογισμούς – αυτά τα χρήματα που ποτέ δεν πλήρωσε σε αυτούς που τους ανήκαν, είναι ουσιαστικά το μεγάλο δάνειο που πήρε.

Ένα δάνειο ποσού 10 εκατομμυρίων ευρώ, που άρχισε να παίρνει σταδιακά εδώ και 3 χρόνια από 300 επαγγελματίες, χωρίς τη συναίνεσή τους, απόλυτα αδιαφανές, ανήθικο και χωρίς κανένα όρο αποπληρωμής του, ουσιαστικά θέτοντας σε κίνδυνο, την καθημερινή λειτουργία του Δήμου, την βιωσιμότητα των επαγγελματιών αυτών, καθώς και τη μισθοδοσία των 337 οικογενειών που εργάζονται και ζουν από τον Δήμο και είναι έκθετη κάθε μέρα σε κάθε λογής κατάσχεση.

Η λήψη του νόμιμου δανείου ισοσκέλισης προϋπολογισμού μηδενίζει τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς τρίτους που άφησε πίσω της σαν βαρίδι η προηγούμενη δημοτική αρχή, δίνει μία τεράστια ανάσα ρευστότητας τόσο στους επαγγελματίες του Δήμου μας, όσο και έμμεσα σε όλη την τοπική κοινωνία, καθώς το Ναύπλιο θα βιώσει μία οικονομική ένεση μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα μερικών ημερών, μηδενίζει τις κατασχέσεις στους ΚΑΠ εξασφαλίζοντας τη μισθοδοσία των 337 δημοτικών υπαλλήλων και αποκαθιστά την ομαλή λειτουργία του Δήμου, βάζοντας τις βάσεις σταδιακά με τη νέα δημοτική αρχή, να επανακτήσει και την αξιοπιστία του.

Με απόλυτη διαφάνεια, χωρίς ψιλά γράμματα και κρυφές διαδικασίες, με χαμηλό επιτόκιο και ξεκάθαρους όρους, με δυνατότητα μερικής ή ολικής πρόωρης αποπληρωμής του όταν ο Δήμος ορθοποδήσει οικονομικά, χωρίς πολυετείς δικαστικές διεκδικήσεις, δικαστικά έξοδα και τόκους υπερημερίας οφειλών, χωρίς περιττά μνημόνια και επιτηρήσεις.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει πολύ δουλειά που χρειάζεται να γίνει στον Δήμο, καθώς αναμφισβήτητα ένα δάνειο δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα – δίνει όμως το απαιτούμενο οξυγόνο για τα επόμενα βήματα, ώστε να μπορέσει η νέα δημοτική αρχή με συνετή και διαφανή οικονομική διαχείριση να λειτουργήσει αναπτυξιακά, απαλλάσσοντας οριστικά τον Δήμο Ναυπλιέων από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Έχω την πεποίθηση, ότι η χρεωκοπία που έχει υποστεί ο Δήμος μας είναι πρωτίστως ηθική και δευτερευόντως οικονομική. Η προσπάθειά μας είναι πρώτα να αλλάξουμε την σημερινή θολή εικόνα του Δήμου μας, να ριζώσουμε τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας βαθιά μέσα στις συνειδήσεις όλων μας και κατόπιν να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με ταπεινότητα και σεβασμό στο δημοτικό χρήμα, για να νοικοκυρεύσουμε και να εξυγιάνουμε τον Δήμο μας.

Ο στόχος όλων μας, είναι στο τέλος της 5ετίας, το Ναύπλιο να μην είναι μόνον η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, αλλά να είναι και ο πρώτος Δήμος όλης της χώρας. Αυτό είναι το όραμά αυτής της δημοτικής αρχής και αυτό θα το κάνουμε πράξη.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis