home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

ΚΚΕ: Να δοθεί παράταση στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
Ο Μανιάτης ξαναφέρνει στο προσκήνιο τα προβλήματα του ΕΛΓΑ

Ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή και ζήτησε να δοθεί παράταση στην εξόφληση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ αλλά και να υπάρξει συμψηφισμός τους με την αποζημίωση.

Αναλυτικά, το ΚΚΕ στην ερώτησή του αναφέρει:

“Το 2023 οι αγροτικές καλλιέργειες πανελλαδικά επλήγησαν από πολλά ζημιογόνα αίτια. Αρχικά, οι ανοιξιάτικοι παγετοί, οι απότομες εναλλαγές του καιρού καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, οι έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες (πάγωμα-κάψιμο καρπιδίων, μυκητολογικές ασθένειες κ.α.) μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών, αμύγδαλων, σταφυλιών, κάστανων κ.α. καθώς και σε αροτραίες καλλιέργειες. Στη συνέχεια το καλοκαίρι, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι καλλιέργειες ήρθαν αντιμέτωπες με χαλάζι αλλά και με τις πυρκαγιές. Το φθινόπωρο οι πλημμύρες Daniel – Elias προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε παραγωγή και σε γεωργικό, κτηνοτροφικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο.

Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι μεγάλες μειώσεις στη βασική ενίσχυση αλλά και οι καθυστερήσεις τόσο στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όσο και στην καταβολή των υπόλοιπων ενισχύσεων ως αποτέλεσμα της ΚΑΠ 2023-2027 και του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης που την εξειδικεύει.

Λόγω των παραπάνω, οι αγρότες οι οποίοι έχασαν το εισόδημά τους αδυνατούν να ξοφλήσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές (έτους 2023) στον ΕΛΓΑ, που η προθεσμία τους λήγει στις 31/3, ενώ παράλληλα είναι αντιμέτωποι και με το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έχουν ικανοποιήσει κανένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών, ένα από τα οποία είναι να δίνεται αποζημίωση στο 100% της πραγματικής ζημιάς χωρίς τις απομειώσεις που εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ, καθώς επίσης και να γίνεται συμψηφισμός των χρεών, δηλαδή να αποζημιώνονται οι αγρότες και ο οργανισμός να κάνει κράτηση των εισφορών από το ποσό της αποζημίωσης.

Ερωτάται ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστούν:

  • Η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας εξόφλησης των εισφορών του 2023.
  • Ο συμψηφισμός των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με την αποζημίωση.
  • Η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο αγροτικό τους κεφάλαιο.
  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, η επαρκής κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, στελέχωση του με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis