home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πουλάς: Μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας

Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τη μείωση που παρατηρείται στις εξαγωγές
Ανδρέας Πουλάς

Τα μεγάλα προβλήματα στη διάθεση των εσπεριδοειδών της Αργολίδας λόγω μείωσης των εξαγωγών και παράλληλης αύξησης των εισαγωγών από την Αίγυπτο έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ε. Αυγενάκη:

“Την έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας για τη μείωση που παρατηρείται στις εξαγωγές. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους αυτή τη στιγμή είναι αδιάθετοι 40.000 τόνοι πορτοκαλιών.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου σύμφωνα με τα οποία οι εξαγωγές εσπεριδοειδών παρουσιάζουν κάθετη πτώση με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές παραγωγού.

Όπως αναφέρουν τα εν λόγω δημοσιεύματα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου ΕξαγωγέωνIncofruit – Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 22/3/2024, ανέρχονται σε 224.013 τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16,9%, έναντι της αντίστοιχης περσινής (2022/2023) που ήταν στους 269.428 τόνους.

Παράλληλα, οι εισαγωγές πορτοκαλιών από την Αίγυπτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξηθεί κατά πολύγια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το ποσοστό να ανέρχεται σε 55,9% (+40.000 τόνοι)σε σχέση με πέρυσι όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί.

Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών μεγάλες ποσότητες από τα αιγυπτιακά πορτοκάλια διοχετεύονται στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση της προσφοράςκαι κατά συνέπεια πίεση προς τα κάτω των τιμών των Ελλήνων παραγωγών με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά το εισόδημά τους.

Έντονος προβληματισμόςεπικρατεί για το κατά πόσο τα εσπεριδοειδή που εισάγονται στην Ε.Ε. και κατά συνέπεια και στη χώρα μας πληρούν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και για τον κίνδυνο ελληνοποιήσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους μειώθηκαν οι εξαγωγές εσπεριδοειδών;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τηναύξηση των εξαγωγών εσπεριδοειδώνκαι τη μείωση των εισαγωγών προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών;

3. Προτίθεται η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα ελεγκτικά όργανα προκειμένου να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα φρούτα και τα λαχανικά και να αποφεύγονται οι ελληνοποιήσεις;”.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis