home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καλαμάτα: Εντυπωσίασε η αναπαράσταση στην 203η επέτειο Απελευθέρωσης από τους Τούρκους

Πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης
Kalamata

Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2024, πλήθος κόσμου από την Καλαμάτα κι άλλες περιοχές της Ελλάδας, παρακολούθησαν, το λαμπρό εορτασμό της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821. Με τη συμμετοχή του λαού και των επισήμων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκαν πανηγυρικά η δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

Στις εκδηλώσεις, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος. Τις εκδηλώσεις τίμησε με τη παρουσία του o αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας και ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, διοικητής της ΑΣΔΥΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπολομύτης.

Οι εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν μπροστά στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, όπου ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές ενδυμασίες και ξεκίνησε η πομπή προς το Ηρώον της αναπλασμένης πλατείας 23ης Μαρτίου.

Kalamata

Τη σημαία συνόδευαν η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και άγημα από το 9ο Σύνταγμα Πεζικού. Μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων, που έφεραν εθνικές ενδυμασίες, υποδέχονταν την πομπή με χειροκροτήματα και πυροβολισμούς με αντίγραφα όπλων του 1821, καθ’ όλη τη διαδρομή μέχρι την πλατεία.

Kalamata

Εκεί, πραγματοποιήθηκαν αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα και, ακολούθως, έγινε έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης.

Kalamata

Με την προσέλευση των επισήμων προσκεκλημένων, στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων ακολούθησε δοξολογία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Kalamata
Kalamata

Τρισάγιο για τους ήρωες και πανηγυρικός της ημέρας

Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του ‘21

Kalamata

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ιωάννης Σόλαρης.

Ακολούθησαν:

  • Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821 και στην έναρξη του ιερού Αγώνα
  • Κατάθεση στεφάνων
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων
  • Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου
Kalamata

Εντυπωσίασε η αναπαράσταση

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Καλαµάτας, στη νέα πλατεία 23ης Μαρτίου όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις εργασίες αναδιάταξης και αναδιοργάνωσης του χώρου, παρουσία -μεταξύ άλλων- της εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων κομμάτων κ.ά..

Kalamata

Συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων από την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, που έφεραν θαυμάσιες παραδοσιακές ενδυμασίες. Ξεχωριστή η παρουσία τυμπανιστών από την ομάδα Πέτρου Κούρτη “Artventure”.

Kalamata

Αμέσως μετά τον όρκο των Αρχηγών της Επανάστασης, αλλά και στη συνέχεια, όσοι κρατούσαν αντίγραφα παλαιών όπλων «βρόντησαν το καριοφίλι», αναπαριστώντας όσα συνέβησαν κατά την έναρξη της Επανάστασης.

Η ανάγνωση της «Προειδοποιήσεως εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» θύμισε γιατί αγωνίσθηκαν οι πρόγονοί μας, προσφέροντας μήνυμα που είναι και σήμερα επίκαιρο.

Kalamata

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί, με κυρίαρχο τον Καλαματιανό, ενώ οι εκδηλώσεις έκλεισαν με παρέλαση μαθητών σχολείων, μελών Πολιτιστικών και Τοπικών Συλλόγων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών, που όλοι έφεραν εθνικές ενδυμασίες, την οποία επισφράγισε η διέλευση έφιππων τμημάτων.

Kalamata

Απονομή διακρίσεων σε αθλητές του «Δρόμου Θυσίας»

Ο Δήμος Καλαμάτας τίμησε, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με χρηματικά έπαθλα και διπλώματα τους αθλητές, οι οποίοι πρώτευσαν στο Δρόμο Θυσίας στις 23 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την Απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον οθωμανικό ζυγό στις 23 Μαρτίου 1821.

Kalamata

Οι αθλητές ήσαν, κατά σειράν, οι εξής: Γιάννης Καλογερόπουλος, Δημήτρης Ρούτσης, Άλκης Καρακαϊδός, Βασίλης Ροκοπάνος, Ανδρέας Ροκοπάνος και Μαρία Κουσούλη.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis