home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ιστορική ημέρα για την Καλαμάτα: Ανοίγει ο δρόμος για το Κλιματικό Συμβόλαιο

Ανήκει επίσημα στις Πιστοποιημένες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030
Mission Label

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλες, η τελετή απονομής της πιστοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου της Καλαμάτας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Καλαμάτα, πλέον, με την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Mission Label», ανήκει επίσημα στις Πιστοποιημένες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Η τελετή, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ως επικεφαλής αποστολής του Δήμου, έλαβε χώρα στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ευρωπαϊκές Ημέρες Έρευνας και Καινοτομίας για το 2024».

Πρόκειται για μία ημέρα ιστορική για την Καλαμάτα, καθώς η πιστοποίηση δίνει το έναυσμα για την υλοποίηση των σχεδιασμών του Δήμου, ανοίγοντας το δρόμο για την μετεξέλιξη της πόλης και την επίτευξη των στόχων της κλιματική ουδετερότητα τα επόμενα χρόνια.

Θ Βασιλόπουλος: «Καλαμάτα, our mission, go zero»

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ανακοίνωση, ανέφερε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για το Δήμο μας, καθώς η Καλαμάτα έλαβε το “Mission Label”, την τιμητική διάκριση που κατατάσσει τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα στις Πιστοποιημένες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Είναι μία ημέρα δικαίωσης για τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, Δήμος, φορείς και κάτοικοι της πόλης.

Στις 28 Απριλίου 2022 έγινε το πρώτο βήμα με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή. Σήμερα, 21 Μαρτίου 2024 η Καλαμάτα μπαίνει σε μία νέα εποχή, γεμάτη προκλήσεις σε όλους τους τομείς.

Ως Δήμος διαθέτουμε ένα αναλυτικό σχέδιο, το Κλιματικό μας Συμβόλαιο, που πλέον έχει και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δηλώνουμε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε. Αξιοποιώντας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας. Υπηρετώντας την αναπτυξιακή προοπτική της Καλαμάτας, διαμορφώνοντας την πορεία της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες, θωρακίζοντας τις υποδομές και βελτιώνοντας αποφασιστικά την ποιότητα της ζωής μας.

Ως Καλαματιανοί αισθανόμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας ανήκει στην μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Αποστολής.

Η θετική αξιολόγηση του σχεδιασμού μας αποτελεί για εμάς τιμή.

Δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε συστηματικά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους της Αποστολής. Να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Να κάνουμε την Καλαμάτα μία πόλη έξυπνη, φιλική και κλιματικά ουδέτερη. Καλαμάτα, our mission, go zero!».

Τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο συνόδευσαν στις Βρυξέλλες, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου και τα μέλη της ομάδας στρατηγικού σχεδιασμού του «Mission Kalamata», Νίκος Μπασακίδης και Βασίλης Διονυσόπουλος.  

Η ανακοίνωση της Ε.Ε.

Ανακοίνωση για την απονομή του Mission Label σε 23 πόλεις, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Καλαμάτα, εξέδωσε χθες 21 Μαρτίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται δήλωση της Iliana Ivanova, Επιτρόπου αρμόδιας για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία καθώς επίσης γίνεται αναφορά στα επόμενα βήματα της Ε.Ε. στο πλαίσιο της στήριξης των πόλεων στο έργο τους για τη μετατροπή των σχεδίων τους σε σειρά έργων. 

Δείτε ΕΔΩ.

Συγχαρητήρια μηνύματα

Σημειώνεται ότι συγχαρητήρια μηνύματα και δηλώσεις έχουν αποστείλει οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός.

Ο Βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης αναφέρει:

«Η ιδιαίτερα τιμητική διάκριση “Mission Label” που κατατάσσει την Καλαμάτα μας στις Πιστοποιημένες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, είναι η απόλυτη επιβράβευση ενός επιτυχούς σχεδιασμού, που εγγυάται με τη σειρά του και μια επιτυχή υλοποίηση! Η πόλη μας οδεύει σε ένα κλιματικά και τεχνολογικά καλύτερο μέλλον, με συγκροτημένο σχέδιο και όραμα, που θα απαντά στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας!

Μόνο συγχαρητήρια στο Δήμαρχο μας Θανάση Βασιλόπουλο και την ομάδα του, που εργάζεται άοκνα για το πρόγραμμα αυτό! Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε όλοι μας αρωγοί, για το καλό της πόλης μας!

Συγχαρητήρια Δήμαρχε, συγχαρητήρια Καλαμάτα!»

Ο Βουλευτής Περικλής Μαντάς σε δικό του μήνυμα σημειώνει:

«Η πόλη της Καλαμάτας αποκτά από σήμερα την πιστοποίηση ώστε να γίνει μία από τις “100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις” της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια δράση-σταθμό για την πόλη μας που πλέον θα αναλάβει να υλοποιήσει ένα εγκεκριμένο σχέδιο με καινοτόμες πολιτικές αστικής ανάπτυξης, δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την πράσινη ανάπτυξη και αναβαθμίζοντας πολλαπλές πτυχές της καθημερινής μας λειτουργίας.

Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκα σε αυτήν την προσπάθεια και στήριξα τις ενέργειες του Δημάρχου και της δημοτικής αρχής, στους οποίους αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Πλέον μια νέα προοπτική ανοίγει για όλους, μια προοπτική που αφορά την καθεμιά και τον καθένα μας. Γιατί μέσα από το πρόγραμμα αυτό, η πόλη θα αποκτήσει ένα νέο σχέδιο αστικής λειτουργίας, που θα αγγίξει τις ζωές, τις ατομικές επιλογές, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις όλων μας. Συγχαρητήρια Καλαμάτα!»

Συγχαρητήριο μήνυμα έστειλε και ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος τονίζει:

 «Συγχαρητήρια στην Καλαμάτα! Η Καλαμάτα με την απονομή της τιμητικής διάκρισης «Mission Label» ανήκει επίσημα στις Πιστοποιημένες Πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Συγχαρητήρια, στον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και σε όλους όσοι εργάστηκαν -και θα συνεχίσουν να εργάζονται- γι’ αυτή την προσπάθεια.

Θα είμαστε δίπλα τους».

mission kalamata
Mission Label
Mission Label
Mission Label
Mission Label
Mission Label

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis