home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Φυσικό αέριο: Το δίκτυο θα ξεκινήσει από το Άργος και θα καταλήξει στο Ναύπλιο

Προβλέπονται επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 75 χιλιομέτρων δικτύου έως το 2028, με τις συνδέσεις να φτάνουν τις 2.100 το 2028
fysiko aerio (2)

Στα 770 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που προγραμματίζει έως το 2028 η enaon EDA, θυγατρική της Italgas, για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στην ελληνική επικράτεια. Όπως προκύπτει από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας για την περίοδο 2024-2028, το οποίο τέθηκε σε διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), με τις επενδύσεις αυτές θα αναπτυχθούν 2.600 χιλιόμετρα περίπου νέων δικτύων χαμηλής και μέσης πίεσης.

Χάρις στις νέες υποδομές που θα κατασκευαστούν, η εταιρεία εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν πάνω από 110.000 καινούριες συνδέσεις. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει 10 Περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη) καθώς και τη Μητροπολιτική Ενότητα της Θεσσαλονίκης.

Φυσικό αέριο σε Άργος και Ναύπλιο

Η περίοδος 2024-2028 αποτελεί ορόσημο για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στην περιοχής αδείας της aenaon Eda στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, όπου αυτή τη στιγμή πρόσβαση έχει μόνο το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Η «άφιξη» του καυσίμου αφορά το Άργος και το Ναύπλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα κατασκευαστεί νέο δίκτυο μέσης πίεσης συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, ξεκινώντας τις εργασίες κατασκευής από τον Δήμο Άργους-Μυκηνών, όπου θα τροφοδοτηθεί από το δίκτυο μεταφοράς ΔΕΣΦΑ, καταλήγοντας στο δήμο Ναυπλιέων.

Το 2024 θα κατασκευαστεί δίκτυο διανομής Χαμηλής Πίεσης στη Δημοτική ενότητα Άργους.

Το 2025 θα συνεχιστεί η πύκνωση στη Δημοτική Ενότητα Άργους, παράλληλα με την κατασκευή του δικτύου διανομής Χαμηλής Πίεσης στη δημοτική ενότητα Ναυπλιέων.

Προβλέπονται επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή 75 χιλιομέτρων δικτύου έως το 2028, με τις συνδέσεις να φτάνουν τις 2.100 το 2028.

Έρχονται ψηφιακοί μετρητές

Εκτός από την επέκταση των δικτύων, η εταιρεία προγραμματίζει και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης των υποδομών διανομής αερίου, με κεντρικό «πυλώνα» την αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών «ρολογιών» με ψηφιακούς μετρητές.

Όπως επισημαίνει, στο πλαίσιο της ενοποίησης των τριών Διαχειριστών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, ΔΕΔΑ), και ενσωματώνοντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές της Italgas για την επίτευξη υψηλότερης απόδοσης, θα ολοκληρώσει την πλήρη αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών σε πιο σύντομο χρονικό ορίζοντα 4 ετών σε σύγκριση με το ήδη εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των 10 ετών, προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη των αναμενόμενων οφελών για τη δραστηριότητα διανομής και κατ’ επέκταση για τους τελικούς πελάτες.

Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες έρευνας, σχεδιασμού και ανάπτυξης του νέου έξυπνου μετρητή Nimbus της Italgas. Αυτός ο μετρητής, εκτός από μια σειρά από ιδιαιτερότητες που τον καθιστούν μοναδικό προϊόν στο είδος του, είναι ικανός να δέχεται, να διανέμει και να μετράει πολλαπλούς τύπους αερίων ακόμη και σε ανάμειξη μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου. Οι πρώτες εγκαταστάσεις Nimbus έχουν ήδη ξεκινήσει στην Ιταλία στα τέλη του 2023 και βρίσκεται σε εξέλιξη μια δοκιμαστική φάση για να εξεταστεί η απόδοσή του, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Για τους ως άνω λόγους κατά το τρέχον έτος 2024, θα εγκατασταθούν διορθωτές όγκου (ΡΤΖ) σε μετρητές μεγάλου διαμετρήματος που αφορούν κυρίως σε σημεία παράδοσης με εμπορική χρήση, ενώ κατά τα επόμενα 3 έτη (2025–2027) θα εγκατασταθούν έξυπνοι μετρητές Nimbus στα υπόλοιπα σημεία παράδοσης.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis