home design 800x400

Ναύπλιο: Όταν ο André Bazin και ο Andrey Zvyagintsev συναντήθηκαν στο ποτάμι

Εργαστήριο για τον ρεαλισμό στον κινηματογράφο από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Harvard, που εδρεύει στο Ναύπλιο, ανακοινώνει την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Ο ρεαλισμός στον κινηματογράφο: όταν ο André Bazin και ο Andrey Zvyagintsev συναντήθηκαν στο ποτάμι».

Το εργαστήριο εντάσσεται στην ευρύτερη θεματική «Φιλοσοφία και κινηματογράφος» και, άρα, ξεκινά από ένα παράδοξο: ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία ως επιστήμη και τον κινηματογράφο ως τέχνη και τι εννοούμε σήμερα όταν λέμε ότι ο κινηματογράφος μπορεί να «συνιστά» φιλοσοφία; Το γενικό αυτό ερώτημα θα γίνει πιο συγκεκριμένο και απτό σε δύο στάδια: (1) Το εργαστήριο θα εστιάσει στην κλασική θέση του André Bazin [του οποίου η συμβολή στη θεωρία του κινηματογράφου υπήρξε καθοριστική και είναι μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς, αν και ως επί το πλείστον κριτικής] ότι ο κινηματογράφος είναι γνήσιος και αληθινός μόνο στο μέτρο που είναι «ρεαλιστικός». Τι σημαίνει «ρεαλισμός (réalisme)» για τον Bazin; Πόσο ανθεκτική είναι η θέση του στις κριτικές ενστάσεις των σύγχρονων θεωρητικών του κινηματογράφου; (2) Με βάση αυτή τη θεωρητική προεργασία, θα «διαβάσουμε» τη σπουδαία ταινία του Andrey Zvyagintsev «Η επιστροφή» (Ρωσία, 2003, 105΄).

Το εργαστήριο θα συντονίσει ο Παύλος Κόντος, Καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 25 και 26 Μαΐου 2024, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος στο Ναύπλιο, και είναι ανοικτό σε όλους (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του εργαστηρίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι 21 Απριλίου.

Σχόλια

Exit mobile version