home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ο Κώστας Χρηστάκης επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 7:00 μμ, στην Καλαμάτα
Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Τελετή αναγόρευσης του Κώστα Χρηστάκη, συγγραφέα, παιδαγωγού, Ειδικού Παρέδρου ε.τ. του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Γ. Πολίτης», της Σχολής, στην Καλαμάτα. 

Ποιος είναι ο Κώστας Χρηστάκης

Ο Κώστας Γ. Χρηστάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη (Μύρτος Ιεράπετρας, 1937) και κατοικεί στο Χαλάνδρι Αττικής. Είναι ένας από τους διαπρεπέστερους παιδαγωγούς και μελετητές στον ελληνικό χώρο στα θέματα της Ειδικής Αγωγής.

Μετά τις βασικές του σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, συνέχισε τις σπουδές του με μετεκπαιδεύσεις (1965 – 1968 και 1969 – 1970) και επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από νωρίς έστρεψε το ενδιαφέρον του στην εκπαίδευση των ατόμων με ιδιαίτερες δυσκολίες και ανάγκες (Ειδική Αγωγή). Εργάστηκε στο Υπουργείο Παιδείας δέκα χρόνια (1971 – 1981) με αντικείμενο τη μελέτη και την προώθηση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και θεωρείται πρωτεργάτης της ειδικής αγωγής στον τόπο μας.

Υπηρέτησε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης – δάσκαλος, Επιθεωρητής, Σχολικός Σύμβουλος. Το 1990 εντάχτηκε στο προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με το βαθμό του Ειδικού Παρέδρου αντίστοιχο με το βαθμό και τις αποδοχές του Επίκουρου Καθηγητή ΑΕΙ, όπου είχε την ευθύνη για την περαιτέρω μελέτη και προώθηση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Κατά την πολυετή σταδιοδρομία του διατηρούσε μόνιμη σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά και άλλα προγράμματα σπουδών, όπως: Πρόγραμμα Ακαδημαϊκής και Επαγγελματικής Αναβάθμισης του Προσωπικού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακό πρόγραμμα Σχολικής Ψυχολογίας του Τμήματος ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και σε πολλά άλλα επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια, τα οποία οργάνωσε ο ίδιος, το Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστημιακοί και άλλοι φορείς. Αυτό που σφράγισε την παιδαγωγική του πορεία και προσφορά είναι το διδακτικό έργο τριάντα δύο έτη (32) στη μετεκπαίδευση των δασκάλων για την Ειδική Αγωγή στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δ.Ε. του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο παιδαγωγός και συγγραφέας Κώστας Χρηστάκης έχει δημοσιεύσει εννέα βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται ως πανεπιστημιακά συγγράμματα, επιστημονικές μελέτες, ερευνητικές εργασίες και μεγάλο αριθμό άρθρων – πλέον των εκατό –σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει οργανώσει Ευρωπαϊκά Συνέδρια για θέματα ειδικής αγωγής, με κατ’ ευθείαν ανάθεση από τις Βρυξέλλες και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε συναντήσεις εργασίας εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που διακρίνει το συγγραφικό του έργο είναι ο εμπεδωμένος, άμεσος, διεισδυτικός, μετριοπαθής, πρωτότυπος και βαθιά παιδαγωγικός λόγος. Η συμβολή του στον θεωρητικό προβληματισμό της Ειδικής Αγωγής και η βιβλιογραφική τεκμηρίωσή του έχει ανοίξει δρόμους για γόνιμες συζητήσεις στα θέματα οργάνωσης της ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης. Περισσότερα από πενήντα χρόνια τον απασχολούν ζητήματα όπως: «το παιδί και ο έφηβος στην οικογένεια και στο σχολείο», τονίζοντας τη σημασία των δύο αυτών θεσμών στη ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Επιπρόσθετα, τα βιβλία του «Διδακτική προσέγγιση παιδιών και νέων με μέτριες και σοβαρές δυσκολίες μάθησης» και «Προγράμματα και στρατηγικές διδασκαλίας για άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και σοβαρές δυσκολίες μάθησης», κατέχουν σημαντική θέση στο συγγραφικό του έργο, περιλαμβάνουν πρωτότυπα μοντέλα διδασκαλίας και υπογραμμίζουν την ισότιμη ένταξη και συμμετοχή των Ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες [ΑμΑΕΕΑ] στην εργασία και στην κοινωνία. Τονίζει δε ότι η εκπαίδευση, με κατάλληλα προγράμματα, μέσα, υλικά, στρατηγικές διδασκαλίας και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, είναι ο καλύτερος τρόπος, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την απασχόληση και την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών και των νέων με μέτριες και σοβαρές δυσκολίες μάθησης. Σήμερα είναι συνταξιούχος και ασχολείται με συγγραφικό και επιμορφωτικό έργο.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis