home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η 3η ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου γεμάτη μύθους και φυσικά αξιοθέατα

Πυκνά δάση, γραφικά χωριά, κρυστάλλινα ποτάμια και πανέμορφες λίμνες συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο ασύγκριτης ομορφιάς που μαγνητίζει κάθε επισκέπτη
xelmos

Στο νομό Αχαΐας, στην καρδιά της βόρειας Πελοποννήσου, υψώνεται ο Χελμός, γνωστός και ως Αροάνια Όρη. Πρόκειται για μια οροσειρά ασύγκριτης ομορφιάς, πλούσια σε ιστορία, μυθολογία και φυσικά αξιοθέατα. Η ψηλότερη κορυφή της οροσειράς βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Καλαβρύτων.

Ο Χελμός, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν γιος του θεού Πέλοπα και της Νιόβης. Ήταν ξακουστός για την ομορφιά του και λέγεται ότι ερωτεύτηκε την νύμφη Φιγάλεια. Ο έρωτάς τους, όμως, δεν άνθισε, καθώς ο Χελμός σκοτώθηκε σε κυνηγετικό ατύχημα.

Χιονισμένο ή δηλητηριώδες βουνό;

Tο όνομα «Χελμός» είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει «χιονισμένο βουνό». Όπως όμως έχει επισημανθεί, η σλαβική λέξη хълм δε σημαίνει αυτό, αλλά «λόφος» και δεδομένου ότι ο Χελμός είναι βουνό κι όχι λόφος, έχει υποστηριχτεί πως μπορεί η ονομασία να έχει αρβανίτικη προέλευση, από το helm, που σημαίνει «δηλητήριο».

Συνεπώς ο Χελμός είναι το «δηλητηριώδες βουνό». Ο χαρακτηρισμός αυτός πιθανόν αποδόθηκε στο βουνό επειδή από αυτό πήγαζε η Στύγα, το νερό της οποίας σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες ήταν δηλητηριώδες.

Τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου

Ο Χελμός είναι ένα βουνό γεμάτο φυσικές ομορφιές. Πυκνά δάση, γραφικά χωριά, κρυστάλλινα ποτάμια και πανέμορφες λίμνες συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο που μαγνητίζει κάθε επισκέπτη.

Πρόκειται για τη τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου μετά εκείνων του Ταϋγέτου και της Κυλλήνης ή Ζήρειας. Το ύψος του Χελμού φθάνει τα 2.355 μέτρα στην Ψηλή Κορφή. Περιβάλλεται στα νότια από την Ντουρντουβάνα και το Μαίναλο, δυτικά από τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, ανατολικά από την Κυλλήνη ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο.

Στις βόρειες υπώρειες του βουνού βρίσκεται η λίμνη του Τσιβλού (στα 700 μ.) ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές σχηματίζεται από τα χιόνια που λιώνουν η εποχική αλπική λίμνη Μαυρολίμνη (2.050 μ.).

Βίντεο: Bill Xenos

Είτε αναζητάτε χαλάρωση, περιπέτεια ή θέλετε να γνωρίσετε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, ο Χελμός είναι ο ιδανικός προορισμός για εσάς.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis