home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η ιστορία της πρώτης σοκολάτας στην Ελλάδα (Βίντεο)

Εργοστάσιο Σοκολατοποιίας Παυλίδου
ergostasio paulidi (12)

Ο Σπυρίδων Παυλίδης σε μικρή ηλικία ήρθε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα, όπου το 1835 άνοιξε ένα τυπογραφείο. Τα μελάνια και οι μυρωδιά των εκτυπώσεων δεν ήταν η μεγάλη του αγάπη σε αντίθεση με τις μυρωδιές των γλυκισμάτων των παιδικών του χρόνων στην Κωνσταντινούπολη.

Έξι χρόνια μετά το τυπογραφείο νοικιάζει ένα χώρο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Βύσσης στο κέντρο της Αθήνας και σ’ αυτόν άνοιξε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο το οποίο ονομάστηκε Γλυκισματοποιείον Παυλίδου και παρήγαγε τα γλυκίσματα της εποχής δηλαδή μπακλαβά, λουκούμια και κουφέτα.

Η πρώτη ελληνική σοκολάτα παρασκευάζεται στο εργαστήριο του «Γλυκισματοποιείου» ως ρόφημα. Κάνει εντύπωση το πώς κατάφερε ένας πρώην τυπογράφος και μετέπειτα πατέρας της ελληνικής σοκολάτας να βρει και να εισάγει κακάο σε μια εποχή που η Ελλάδα αγνοούσε πλήρως τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη.

ergostasio paulidi (15)
ergostasio paulidi (16)

Το 1876 είναι χρονιά-σταθμός. Η σοκαλατοποιία Παυλίδη στεγάζεται και ξεκινάει τη λειτουργία της στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Εκείνη τη χρονιά ο ιδρυτής καταγράφει με υπερηφάνεια ότι «ετιμήθη αυτό το κατάστημά μου με δύο πολύτιμα παράσημα, οίον παρά του Μ. Αυτοκράτορος της Αυστρίας, τον Σταυρόν των ιπποτών του υψηλοτάτου τάγματος του Φραγκίσκου Ιωσήφ.

Ο Σπυρίδωνας Παυλίδης ήταν αυτός που έφερε τη σοκολάτα στην Ελλάδα το 1861, δημιουργώντας τη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη, την πρώτη σοκολάτα που παράχθηκε στη χώρα. Καθώς το μη παστεριωμένο γάλα οδηγούσε σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Σπυρίδωνας Παυλίδης έφτιαξε τη δική του σοκολάτα χωρίς γάλα, για να διασφαλίσει την άριστη ποιότητα του προϊόντος, και την ονόμασε… «Υγείας».

Με τις αμέτρητες διακρίσεις της και τη διαχρονική της συσκευασία να αποτελούν αναλλοίωτα χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη μακρόχρονη ιστορία της, η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη έχει αναπτύξει μια βαθιά, μοναδική σχέση με το καταναλωτικό κοινό, τοποθετώντας την υψηλά στις προτιμήσεις του για πολλές δεκαετίες.

Η Σοκολάτα Υγείας Παυλίδη γιορτάζει φέτος τα 163 χρόνια παρουσίας της στην Ελληνική αγορά, μία σοκολάτα σύμβολο, που βρίσκεται πάντα δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, τόσο στις εύκολες όσο και τις δύσκολες στιγμές του.

ergostasio paulidi (13)
ergostasio paulidi (10)

Γλυκιά ιστορική αναδρομή

  • 1841: δημιουργείται το «Γλυκισματοποιείον» μεταξύ των οδών Αιόλου και Βύσσης.
  • 1842-1852: Το Ταξίδι στη Σοκολάτα.
  • 1852: Παρασκευάζεται η Πρώτη Σοκολάτα στην Ελλάδα ως ρόφημα.
  • 1861: Για πρώτη φορά, η ιστορική και αγαπημένη μέχρι σήμερα σοκολάτα «Υγείας» διατίθεται από τα καταστήματα.
  • 1865: Χρυσές διακρίσεις και 19 μετάλλια που λαμβάνει η σοκολάτα από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς της εποχής.
  • 1876: Η γραμμή παραγωγής ξεκινά στο νέο εργοστάσιο της Πειραιώς 135.
  • 1878: Ο Δημήτριος Παυλίδης διαδέχεται τον Σπυρίδωνα Παυλίδη.
  • 1895: Ο Αλέξανδρος Παυλίδης διαδέχεται τον Δημήτριο Παυλίδη.
  • 1920-1924: Ο Δημήτριος Παυλίδης ανακαινίζει και εκσυγχρονίζει τη σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη, της οδού Πειραιώς, αναδεικνύοντας το εργοστάσιο σε πρότυπη βιομηχανική μονάδα της εποχής.
  • 1941-1944: Στη διάρκεια της κατοχής το εργοστάσιο επιτάσσεται από το γερμανικό στρατό κατοχής, για λογαριασμό του οποίου παράγει μαρμελάδες και φαρμακευτικά είδη.
  • 1950-1974: Μετά την Κατοχή ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης το τελευταίο μέλος της οικογένειας Δημήτριος Α. Παυλίδης.
  • 1987-1988: Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικότερη ελληνική «γλυκιά» βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard.
  • 1991-2000: Η Παυλίδης εξαγοράζεται από την Kraft το 1991. Το 1998, αρχίζει η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία και ολοκληρώνεται το 2000.
  • 2004: H χρονιά-ορόσημο για τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, λανσάρει καμπάνια με τηλεοπτική διαφήμιση. Με την ιδέα «το μπλε που τους ταξιδεύει», εστίασε στον βαθύ συναισθηματικό δεσμό των Ελλήνων με τη μάρκα, ανασύροντας τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις.
  • 2011: Χρονιά με την μεγαλύτερη μεγάλη σημασία στην ιστορία της, καθώς η σοκολάτα Υγείας Παυλίδη γιόρτασε 150 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά.
  • 2012: H Kraft Foods μετονομάστηκε σε Mondelēz International, μια μεγάλη παγκόσμια εταιρεία.
ergostasio paulidi (14)
ergostasio paulidi (9)

Το όραμα του Σπυρίδωνα Παυλίδη, το ανήσυχο πνεύμα του, οι τεχνολογικά σύγχρονες εγκαταστάσεις και η επιμονή για κορυφαία ποιότητα, είναι το μυστικό της μακροβιότερης ελληνικής σοκολάτας. Όλα τα παραπάνω είναι ο λόγος που ο δεσμός ανάμεσα στις γενιές Ελλήνων και τη σοκολάτα Υγείας Παυλίδη είναι μοναδικός.

Βίντεο: Michael Miller

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis