home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Θα υποβαθμιστεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην Τρίπολη
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο βουλευτής Αρκαδίας  του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού επισκέφτηκε τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιο Κατσή και είχε συζήτηση μαζί του, για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για τα ειδικότερα προβλήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

1) (Με το νομοσχέδιο) χορηγείται δικαίωμα ίδρυσης (ιδιωτικού) πανεπιστημίου-(παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου) σε ιδιώτες, κατά παράβαση-(παράκαμψη) του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα-νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με πλήρη αυτοδιοίκηση.

Δεν διασφαλίζονται ισότιμοι όροι λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά (πανεπιστήμια- παραρτήματα). Τα τελευταία, που, σε αντίθεση με όσα αναληθή ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι κερδοσκοπικά μορφώματα, ευνοούνται προκλητικά από κάθε πλευρά, οργανωτική, λειτουργική και ακαδημαϊκή. Μ΄ αυτό τον τρόπο, υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχομένων σπουδών.

Επιτείνονται οι ταξικές ανισότητες με τη διαφορετική χρήση της ειδικής βάσης εισαγωγής στα δημόσια και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και με την καθιέρωση  διδάκτρων, ακόμη και σε κάποιες κατηγορίες  προπτυχιακών σπουδών.        

Δεν επιλύεται το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των δημοσίων πανεπιστημίων. Έτσι διευρύνονται οι ανισότητες χρηματοδότησης μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, κα μάλιστα εις βάρος των περιφερειακών πανεπιστημίων. Δεν επιλύονται τα προβλήματα της υποστελέχωσης των δημοσίων πανεπιστημίων.

Επιτείνονται τα προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, με ρυθμίσεις που την καθιστούν περισσότερο συγκεντρωτική και δύσκαμπτη.

2) α) Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπως και τα άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια, θα αντιμετωπίσουν σοβαρή πιθανότητα ή μάλλον βεβαιότητα υποβάθμισης.

β) Τα προβλήματα υποδομής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη συνδέονται με την ανάγκη αξιοποίησης της έκτασης και των κτιρίων του πρώην ψυχιατρικού νοσοκομείου και ανεύρεσης άλλου κατάλληλου χώρου για την υποδοχή υπηρεσιών φοιτητικής μέριμνας.         

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis