home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Από την Αργολίδα στη Γη της Φθιώτιδας

Τριήμερη πεζοπορία απο την Βουνοπαρέα Αργολίδας 23-25 Μαρτίου στα μονοπάτια της Οίτης

|

Χρόνος ανάγνωσης

5 λεπτά

|

0 Σχόλια στο Από την Αργολίδα στη Γη της Φθιώτιδας
pezoporia

Η Βουνοπαρέα Αργολίδας, διοργανώνει 3ήμερη δραστηριότητα με φυσιολατρικό, πεζοπορικό, ιστορικό, μυθολογικό και γαστρονομικό ενδιαφέρον, στη Γη της Φθιώτιδας στις 23,24,25/03/2024, με κέντρο την Υπάτη.

“Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, επίσκεψη στην Παύλιανη και πεζοπορίες στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού της Οίτης

Παρθένα ελατοδάση, ποταμάκια, φαράγγια, καταρράκτες, λουλούδια, μανιτάρια, απαράμιλλης ομορφιάς. Με βάση την Υπάτη θα επισκεφθούμε το μονοπάτι των Φαρμακίδων με τον επιβλητικό καταρράκτη Κρεμαστό και το Μονοπάτι των τσοπάνηδων.

Δεν θα λείψουν προαιρετικές εναλλακτικές λύσεις χαλάρωση στα φημισμένα ιαματικά λουτρά της Υπάτης.

Η αρχαία Θεσσαλία φημιζόταν για τις πανίσχυρες μάγισσες και τα άλογά της. Στην Υπάτη οι πανούργες μάγισσες γοήτευαν τους θνητούς ή σκόρπιζαν συμφορές. Μάζευαν βότανα-φάρμακα για τα μάγια από την Οίτη. 

Για τη θεραπεία των ασθενών χρησιμοποιούσαν το τοξικό φυτό ελλέβορος γνωστό από τον Ιπποκράτη, το οποίο φυτρώνει στους πρόποδες του Παρνασσού και της Οίτης. Ο ελλέβορος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όμως χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς είναι καυστικός και δηλητηριώδης. 

Το φυτό ελλέβορος λόγω της τοξικότητας του χρησιμοποιήθηκε ως δηλητήριο για την πρόκληση του θανάτου στους θανατοποινίτες, επίσης σύμφωνα με μελετητές ο Μέγας Αλέξανδρος πιθανώς να δηλητηριάστηκε και τελικά να πέθανε από ελλέβορο, ύστερα από μια επώδυνη εξασθένηση του οργανισμού του που διήρκεσε 12 ημέρες. 

Η Υπάτη ήταν από τα πιο σημαντικά κέντρα μαγείας, με σχολές μαγισσών που τις επισκέπτονταν, θεραπευτές, φιλόσοφοι, συγγραφείς, ακόμη και άρχοντες από τη Ρώμη.

Μύθοι και θρύλοι, μαγικά βότανα, το μονοπάτι των Φαρμακίδων, ο Κρεμαστός καταρράκτης 45 μέτρων όπου λούζονταν οι μάγισσες Φαρμακίδες, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μυστηρίου που σας καλούμε να ζήσουμε μαζί και να χαρούμε την ομορφιά της φύσης που απλόχερα προσφέρει η Οίτη.

 Αναλυτικό πρόγραμμα

1η ημέρα

Αναχώρηση από το Ναύπλιο στις 06:00 το πρωί και από την λαϊκή αγορά Άργους στις 06:30 το πρωί, με προορισμό την Πάυλιανη Φθιώτιδας, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις. Άφιξη περίπου στις 11:00 στο χωριό που διατηρεί την αυθεντικότητα του και προσφέρεται για χαλάρωση, απολαμβάνοντας τον καφέ σου η το φαγητό σου, με θέα την πανέμορφη φύση. Για όσους επιθυμούν μπορούμε να κάνουμε έναν μικρό περίπατο σε ένα μονοπάτι που είναι πνιγμένο στο πράσινο παράπλευρα σε ποταμάκι. (2 ώρες περίπου). Στη συνέχεια με προορισμό την Υπάτη για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.

2η ημέρα

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο ετοιμαζόμαστε να πεζοπορήσουμε στο μοναδικής ομορφιάς Μονοπάτι των τσοπάνηδων, που διασχίζει πυκνό δάσος ελάτης, μικρά κρυμμένα αλπικά λιβάδια, πλαγιές με κέδρους, με τις μαγευτικές αποχρώσεις της Άνοιξης να κατακλύζουν το τοπίο.

Εκεί θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την εκπληκτική θέα προς τη Γκιώνα και τα Βαρδούσια και βεβαίως αφού βρισκόμαστε σε έναν από τους καλύτερους μανιταρότοπους θα φροντίσουμε με την βοήθεια ειδικού να συλλέξουμε διάφορα μανιτάρια ώστε στο μεσημεριανό μας γεύμα να μπορέσουμε να απολαύσουμε τους κόπους μας.

Η συνέχεια του προγράμματός μας περιλαμβάνει χαλάρωση και αποθεραπεία στα φημισμένα για τις ιαματικές τους ιδιότητες λουτρά της Υπάτης.

Στη συνέχεια θα γευματίσουμε σε τοπική παραδοσιακή ταβέρνα και το υπόλοιπο απόγευμα θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην Υπάτη.

3η ημέρα

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο ετοιμαζόμαστε να πεζοπορήσουμε στο ιδιαίτερο μονοπάτι γεμάτο από φύση, παραδώσεις και μύθους. Το μονοπάτι είναι γνωστό ως Μονοπάτι των Φαρμακίδων που θα πεζοπορήσουμε μέχρι τον επιβλητικό καταρράκτη Κρεμαστό. Στη συνέχεια επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο για να πάρουμε τις αποσκευές μας για τον δρόμο της επιστροφής, αφού πρώτα επισκεφθούμε άλλα δύο ίχνη ενδιαφέροντος γεμάτα με παράδοση.

Το χάνι της Γραβιάς και μετά τα ορυχεία βωξίτη για να μπούμε σε αυτά με το βαγονέτο και να ξεναγηθούμε από ιδικό. Στη συνέχεια μια στάση στην Άμφισσα για φαγητό και στη συνέχεια επιστρέφουμε στη βάση μας αργά το βράδυ. Στοιχεία διαδρομής:

Μονοπάτι των τσοπάνηδων: Μ.Δ.: 8 χλμ., Ω.Π.: 4:00, Υ.Δ: 200 μ. Κατ. 400 μ. Μονοπάτι των Φαρμακίδων: Μ.Δ. 2 χλμ., Ω.Π.: 2:00, Υ.Δ. 230 μ. Κατ. 230 μ. Β.Δ.: 1 – Εύκολη, ακόμα και για αρχάριους.

Η δραστηριότητες έχουν βαθμό δυσκολίας 1 που σημαίνει ότι η διαδρομές είναι εύκολες ακόμα και για αρχάριους που έχουν όμως καλή φυσική κατάσταση και τον ανάλογο εξοπλισμό.

Παροχές δραστηριότητας:

  • Μεταφορά από Άργος και Ναύπλιο με λεωφορείο
  • Τρεις έμπειροι συνοδοί βουνού
  • Πιστοποιημένη νοσηλεύτρια
  • Πλήρες ομαδικό φαρμακείο
  • Ασύρματες επικοινωνίες
  • Φωτογραφικό υλικό
  • Φ.Π.Α. 24%

Δεν περιλαμβάνεται:

  • Ότι ρητά δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Απαραίτητος εξοπλισμός:

Μποτάκια ορειβατικά ή trekking, μπατόν, σακίδιο πλάτης, σκούφος, γάντια, μπουφάν (αντιανεμικό – αδιάβροχο), ζακέτα fleece, ισοθερμικα, έξτρα ζευγάρι κάλτσες, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, καπέλο, υδροδοχείο (1,5 lit), τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (μπάρες δημητριακών – σοκολάτες – ξηρά τροφή – ηλεκτρολύτες), προσωπικά είδη (χαρτομάντιλα σακούλα απορριμμάτων κτλ.), προσωπικό φαρμακείο.

Για όσους επιθυμούν χρήση των ιαματικών λουτρών απαραίτητα μαγιό, παντόφλες και πετσέτα.

Τα μπατόν θα είναι πολύ χρήσιμα.

Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον ρουχισμό καθώς οι συνθήκες θα είναι χειμερινές
Χρήσιμη συμβουλή: Προσέχουμε τα νύχια των ποδιών μας πριν από κάθε εξόρμηση για να μην έχετε πρόβλημα στο περπάτημα.

Πληροφορίες:

Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση της δραστηριότητας απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετοχών. Εφόσον οι συμμετοχές δεν συμπληρωθούν, η Βουνοπαρέα Αργολίδας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα επιστρέφοντας τις προκαταβολές.

Ο αρχηγός της εξόρμησης έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει με άλλο εναλλακτικό ή να ματαιώσει το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη του, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ).

Κάθε συμμετέχοντας, γνωρίζει τις απαιτήσεις της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης).

Επίσης οι συμμετέχοντες, αποδέχονται την λήψη και την ανάρτηση στο διαδίκτυο φωτογραφιών που ενδέχεται να τους απεικονίζουν.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν άριστη σωματική & ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες ή ασθένειες.

Σε κάθε περίπτωση η επικοινωνία των συμμετεχόντων με τον αρχηγό πριν την πραγματοποίηση της δραστηριότητας κρίνεται απαραίτητη.

Για να λάβει κάποιος μέρος στις οργανωμένες δραστηριότητες της Βουνοπαρέα Αργολίδας απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον προκαταβάλλεται το ήμισυ του εισιτηρίου το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στον λογαριασμό GR4301716110006611151494570 με αναγραφή αιτιολογίας “ΥΠΑΤΗ”.

Τράπεζα Πειραιώς – Δικαιούχος: Σοφία Τότσικα.
Τυχόν έξοδα εμβάσματος από άλλη τράπεζα, βαρύνουν αποκλειστικά τον καταθέτη.

Για πληροφορίες και διευκρινίσεις σχετικά με την δραστηριότητα μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 6972705070 – Σπύρος Τότσικας.

Περισσότερα εδώ“.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis