home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πλατάνια Μεσσηνίας: Αν επισκεφθείς τους καταρράκτες της Νέδας μην παραλείψεις αυτό το χωριό

Ένας παραδοσιακός ορεινός οικισμός με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά
Πλατάνια Μεσσηνίας (3)

Τα Πλατάνια Τριφυλίας είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό της Μεσσηνίας, που βρίσκεται περίπου 29,5 χιλιόμετρα βόρεια της Κυπαρισσίας. Ο οικισμός είναι χτισμένος στην πλαγιά του όρους Ελαίου, σε υψόμετρο 525 μέτρων, και περιβάλλεται από καταπράσινα βουνά και δάση.

Τα Πλατάνια έχουν μακρά ιστορία, που ακολουθεί την ιστορία της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής του Αυλώνα και του Σιδηροκάστρου. Το χωριό αναφέρεται ήδη από την εποχή της Ενετοκρατίας, με το όνομα Platagna.

Στα Πλατάνια υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, όπως η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, ο πύργος του Μπάρμπα Αλέκου, ο οποίος χτίστηκε τον 19ο αιώνα, και η πηγή της Αγίας Τριάδας.

Πύργος του Μπάρμπα Αλέκου
Ο πύργος του Μπάρμπα Αλέκου (Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη»)

Ο οικισμός είναι επίσης γνωστός για τα παραδοσιακά του προϊόντα, όπως το μέλι, τα σύκα, τα κρασιά και τα τυροκομικά.

Τα τελευταία χρόνια, τα Πλατάνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικά στον τομέα του τουρισμού. Το χωριό αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, της παράδοσης και της ιστορίας.

Σε αυτό έχουν παίξει το ρόλο τους και οι περίφημοι καταρράκτες της Νέδας, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό.

Πλατάνια Μεσσηνίας
Φώτο: fb (Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη»)

Παραδοσιακές ασχολίες και δραστηριότητες

Οι κάτοικοι των Πλατανίων ασχολούνται παραδοσιακά με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο τουρισμός, ο οποίος προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης στους κατοίκους του χωριού.

Στα Πλατάνια υπάρχουν πολλά παραδοσιακά εργαστήρια, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά την τοπική τέχνη και βιοτεχνία. Επίσης, ο οικισμός προσφέρει πολλές δραστηριότητες για τους επισκέπτες, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία, κολύμπι και ψάρεμα στο ποτάμι της Νέδας.

Πώς να φτάσετε στα Πλατάνια

Τα Πλατάνια είναι προσβάσιμα οδικώς από την Κυπαρισσία, μέσω της εθνικής οδού 75. Η απόσταση είναι περίπου 29,5 χιλιόμετρα.

Επίσης, ο οικισμός είναι προσβάσιμος με λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από την Κυπαρισσία.

Πλατάνια Μεσσηνίας (2)
Φώτο: fb (Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη»)

Συμβουλές για τους επισκέπτες

Αν επισκεφτείτε τα Πλατάνια, εκτός από τους καταρράκτες της Νέδας, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, τον πύργο του Μπάρμπα Αλέκου και την πηγή της Αγίας Τριάδας.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα γύρω βουνά και δάση, να απολαύσετε τη θέα από το χωριό και να γευτείτε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Βίντεο: John Sel

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis