home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Αρκαδία: Κίνδυνος για το γεφύρι της Καρύταινας από το παλιό πεντοχίλιαρο

Το πεντάτοξο γεφύρι συνέδεε την περιοχή με τη γειτονική περιοχή της Μεσσηνίας και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Πελοπόννησο
Γέφυρα του πεντοχίλιαρου Καρύταινα (1)

Το πεντάτοξο γεφύρι της ιστορικής Καρύταινας συνέδεε την περιοχή με τη γειτονική περιοχή της Μεσσηνίας και είναι ένα από τα παλαιότερα στην Πελοπόννησο. Έγινε ευρύτερα γνωστό καθώς εικονιζόταν στην πίσω όψη του πεντοχίλιαρου, όταν ακόμη είχαμε δραχμές.

Όπως αναφέρει το ertnews, πλέον όμως το ιστορικό αυτό γεφύρι, που έχει αποτυπωθεί σε πολλά έργα περιηγητών και ζωγράφων, αντιμετωπίζει θέματα. Ακριβώς από πάνω, στο σημείο υπάρχει και η νέα γέφυρα, από το 1962 αλλά τα σημάδια διάβρωσής της είναι εμφανή και υπάρχει ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να γίνει δυστύχημα.

Οι κινήσεις του Συλλόγου Καρυτινών

Ο σύλλογος Καρυτινών «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» εδώ και έξι χρόνια έχει ξεκινήσει έναν αγώνα προκειμένου να γνωστοποιήσει το πρόβλημα και να βρεθεί μια λύση, καθώς αν πέσει η νέα γέφυρα θα καταστραφεί και το βυζαντινό γεφύρι, που αποτελεί ένα μνημείο. Για το λόγο αυτό διοργανώνεται από το σύλλογο ημερίδα για να παρουσιαστεί το θέμα και παράλληλα λύσεις.

Ο Γιώργος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του συλλόγου Καρυτινών Αττικής μίλησε για το θέμα στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3: 

«Έχουμε το βυζαντινό μνημείο με το ενσωματωμένο εκκλησάκι στο μεσόβαθρο του, ίσως είναι η μοναδική γέφυρα με εκκλησάκι ενσωματωμένο και ακριβώς από πάνω έχει κατασκευαστεί η καινούρια γέφυρα το 1962. Εκεί πραγματοποιήθηκε ένα πραγματικό έγκλημα, το γεγονός ότι φτιάχτηκε αυτή γέφυρα, ακριβώς πάνω από το βυζαντινό μνημείο, γνωρίζοντας όλοι ότι τέτοιου είδους κατασκευές έχουν προσδόκιμο ζωής που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 100 χρόνια. Άρα το πρόβλημα είναι κάτι που το περιμέναμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και στην ημερίδα που θα γίνει κύριος ομιλητής θα είναι ο κ. Θεοδόσης Τάσιος , ο διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός. Το συμπέρασμα είναι ότι η καινούρια γέφυρα είναι σε τόσο τραγική κατάσταση που δεν επιδέχεται κατασκευής. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι μια προσεκτική κατεδάφισή της και λέω τη λέξη «προσεκτική» γιατί από κάτω είναι το μνημείο και να φτιαχτεί δίπλα μια νέα, εντελώς ανεξάρτητη από το μνημείο», όπως ανέφερε.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis