home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Καστοριά: Η αρχοντική «πόλη των γουναράδων» μέσα στη λίμνη

Η περιοχή γοητεύει τους επισκέπτες με την πλούσια ιστορία, την πανέμορφη φύση και τα μοναδικά αξιοθέατα.
Καστοριά (2)

Η Καστοριά, χτισμένη αμφιθεατρικά στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, αποτελεί έναν μαγευτικό προορισμό στη Δυτική Μακεδονία. Γνωστή ως η «πόλη των γουναράδων», γοητεύει τους επισκέπτες με την πλούσια ιστορία, την πανέμορφη φύση και τα μοναδικά αξιοθέατα.

Ιστορική κληρονομιά

Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, όπως η Παναγία Κουμπελίδικη και ο Άγιος Στέφανος, κοσμούν την πόλη, μαρτυρώντας το ένδοξο παρελθόν της.

Δεκάδες αρχοντικά, με την παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, κοσμούν τις γειτονιές, προσδίδοντας στην Καστοριά μια ατμόσφαιρα άλλων εποχών.

Το Σπήλαιο του Δράκου, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σπήλαια της Ελλάδας.

kastoria-limni-fthinoporo_27
ΦΩΤΟ: anagnostis

Φυσική ομορφιά

Η λίμνη Ορεστιάδα, με τα κρυστάλλινα νερά και τα γραφικά παραλίμνια χωριά, προσφέρεται για πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία και πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

Το Βίτσι και το Γράμμο, τα δύο βουνά που αγκαλιάζουν την πόλη, προσφέρουν στους λάτρεις της φύσης μοναδικές διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας.

Το Δάσος του Νόστιμου, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα παρθένα δάση της Ελλάδας, αποτελεί ένα καταφύγιο για σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Πουλιά στη λίμνη Καστοριάς (9)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Πολιτιστική ζωή

Η Καστοριά φημίζεται για τα γουναρικά της, με πλήθος καταστημάτων και εργαστηρίων να διατηρούν ζωντανή την παράδοση.

Το Μουσείο Γούνας αφηγείται την ιστορία της γουνοποιίας στην περιοχή, ενώ το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί σπάνια εκθέματα από την πλούσια βυζαντινή κληρονομιά της Καστοριάς.

Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως φεστιβάλ μουσικής και θεάτρου, λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γαστρονομικές απολαύσεις

Η Καστοριά προσφέρει στους επισκέπτες της μια πλούσια γαστρονομική εμπειρία, με παραδοσιακές συνταγές, όπως το πλιγούρι και το κοκορέτσι, να κλέβουν την παράσταση.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκα ψάρια από τη λίμνη Ορεστιάδα.

Τοπικά τυριά, κρασιά και λικέρ προσφέρουν στους λάτρεις της γεύσης μοναδικές εμπειρίες.

Καστοριά (1)
ΦΩΤΟ: anagnostis

Τα αρχοντικά της Καστοριάς

Δείγματα της λαμπρής άνθησης της βιοτεχνικής και εμπορικής δραστηριότητας των κατοίκων της Καστοριάς κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα του 18ου αι. (1710-1726) και (1760 ως το τέλος του αιώνα) αποτελούν τα πολυάριθμα πανύψηλα αρχοντικά της, κυρίως στις περιοχές Απόζαρι και Ντολτσό, καμωμένα για τις βιοτικές ανάγκες των ενοίκων της.

Ήταν τότε που υπογράφηκαν διάφορες διεθνείς συνθήκες και επικράτησε ειρήνη και ελευθερία επικοινωνίας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Παρουσιάζουν ακόμα και σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως οικιστικό σύνολο. Με εσωτερικούς χωρισμένους λειτουργικούς χώρους, εσωτερικές διακοσμήσεις, περίτεχνα ξυλόγλυπτα στα σανιδώματα στις οροφές, πολύχρωμους υαλωτούς φεγγίτες υψηλής αισθητικής, ζωφόρους κατάκοσμους, πλήθος φυτομορφικών διακοσμήσεων και ρόμβων δημιουργούν και συνθέτουν ένα ιδιότυπο εσωτερικό χώρο, που βρίσκει την καλύτερη έκφρασή του στην Καστοριά, ένα ιδιότυπο μακεδονικό ρυθμό.

Είναι κατ΄ εξοχήν δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Γενικά στα αρχοντικά της Καστοριάς υπάρχει μια ισορροπία σε σχέση με το περιβάλλον, ενώ διατηρούν ακέραιες τις αρετές του μέτρου και της ανθρώπινης κλίμακας.

Βίντεο: Point Of View GR

Είτε αναζητάτε μια ήρεμη απόδραση, είτε ένα γεμάτο περιπέτεια ταξίδι, η Καστοριά έχει κάτι να προσφέρει σε όλους. Ανακαλύψτε μια πόλη γεμάτη γοητεία, ιστορία και φυσική ομορφιά.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis