home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Σκουπίδια: Κάποιοι δήμοι της Πελοποννήσου χρωστούν έως και 4,2 εκατ. ευρώ

Οφειλές Δήμων, εγγυημένες ποσότητες, σταθμοί μεταφόρτωσης και το μέλλον της διαχείρισης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Απορρίμματα Παλαιοχούνη

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, συζητήθηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, φέρνοντας στο προσκήνιο το θέμα των χρεών των Δήμων όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος αποκάλυψε οφειλές ύψους 4,2 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, αν και δεν έχουν λήξει, εγείρουν ανησυχίες.

Ερωτήματα τέθηκαν για τις εγγυημένες και υπερβάλλουσες ποσότητες απορριμμάτων, καθώς και για το κόστος διαχείρισης, το οποίο επηρεάζεται από την έλλειψη Σταθμών Μεταφόρτωσης. Ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι ο νόμος προβλέπει την παρακράτηση ΚΑΠ για τους μη συνεπείς Δήμους, μια πρακτική που έχει ήδη εφαρμοστεί σε πέντε περιπτώσεις.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω τροποποίησης του προϋπολογισμού, εγγράφει 24 εκατομμύρια ευρώ για τα χρέη, με σκοπό να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες. Στο μέλλον, η ευθύνη πληρωμής θα μεταβιβαστεί στον ΦΟΔΣΑ, όντας αρμόδιος για τη διαχείριση.

Συζήτηση για το έργο της διαχείρισης

Ο Πέτρος Τατούλης και η Ντίνα Νικολάκου υπερασπίστηκαν το έργο της ολοκληρωμένης κεντρικής διαχείρισης, τονίζοντας τα οφέλη του, όπως η αποφυγή ρίψης απορριμμάτων σε ακατάλληλους χώρους.

Ο κ. Τατούλης υπογράμμισε την ανάγκη για τήρηση των στόχων ανακύκλωσης, προειδοποιώντας για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε περίπτωση μη επίτευξής τους. Επιπλέον, έθιξε την υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου και του «πράσινου ταμείου» ως μεθόδους μείωσης του κόστους.

Η κα Νικολάκου άσκησε κριτική στον Φορέα Διαχείρισης για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός δήλωσε την υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής στο έργο, δεσμευόμενος για την ολοκλήρωσή του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis