home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ένας αρχαιολόγος στην περίοδο της κατοχής στο Ναύπλιο

Ο Μπάμπης Αντωνιάδης γράφει για τον Χρίστο Ν.Πέτρου – Μεσογείτη
Χρίστος Ν.Πέτρου – Μεσογείτης (2)

Αναζητώντας στοιχεία για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και την προσπάθεια προστασίας των αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, βρεθήκαμε μπροστά στο όνομα του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη.

Πρόκειται για τον αρχαιολόγο που συμμετείχε στην καταγραφή αρχικά και στον εγκιβωτισμό έπειτα των αρχαιοτήτων για την προστασία από εναέριους κινδύνους, σύμφωνα με τις τότε οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στο Ναύπλιο συγκροτήθηκε επιτροπή αρμόδια για τον εγκιβωτισμό των αρχαίων εκθεμάτων του Μουσείου και όχι μόνο, στην οποία συμμετείχε και ο αρχαιολόγος Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης.

Τα αρχαία μεταφέρθηκαν στη σπηλιά που βρίσκεται δίπλα στον Αη Γιάννη στο Ναύπλιο ενώ αυτά από πολύτιμα μέταλλα όπως τα χρυσά, στις θυρίδες της Εθνικής Τράπεζας.

Χρίστος Ν.Πέτρου – Μεσογείτης (4)

Ο Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης γεννήθηκε στα Καλύβια της Αττικής αρβανίτικης καταγωγής.

Το 1928 εισήλθε ως φοιτητής στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του 1932 με Άριστα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1936 εργάζεται ήδη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και διορίζεται Επιμελητής Αρχαιοτήτων στην Κρήτη.

Το 1939 μετατίθεται στο Ναύπλιο και επιστρατεύεται στα μέτωπα του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το 1941 με κλονισμένη την υγεία του εξαιτίας του τυφοειδούς πυρετού, επιστρέφει στα καθήκοντά του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ναυπλίου όπου και εργάζεται ανελλιπώς σε όλη τη διάρκεια της κατοχής. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 1944, σε ηλικία μόλις τριάντα πέντε ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού από καρδιακή εμβολή.

Τούτη η αναφορά γίνεται με την ευκαιρία της έκδοσης ενός νέου βιβλίου με τίτλο: «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» που συνέγραψε ο Πέτρος Ι. Φιλίππου, πρώην δήμαρχος Καλυβίων όπου αναφέρονται τα Αρβανίτικα Ιστορικά και Λαογραφικά με ειδική μνεία στην υπόθεση της διάσωσης των αρχαιοτήτων στο Ναύπλιο. Πρόκειται για τον δεύτερο της σειράς καθώς είχε προηγηθεί το 2012 η έκδοση «Ημερολόγιον ελληνοϊταλικού πολέμου» με σημειώσεις του συγγραφέα σχετικές με την επιστράτευση και τη συμμετοχή του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη στον πόλεμο.

Μια πρόταση για την παρουσίαση του βιβλίου στο Ναύπλιο, θα μας έδινε την ευκαιρία να μάθουμε πολύ περισσότερα τόσο για τον άνθρωπο και επιστήμονα Χρίστο Ν. Πέτρου – Μεσογείτη όσο και για τη συμβολή του στις αγωνιώδεις προσπάθειες διαφύλαξης και διάσωσης των αρχαιοτήτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Μπάμπης Αντωνιάδης

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis