home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Το έντομο που απειλεί τους καλλιεργητές στη Λακωνία

Υποχρεωτική εγγραφή παραγωγών στο μητρώο επαγγελματιών με αφορμή το έντομο Spdoptera frugiperda
έντομο 768x513

Μετά την επιβεβαιωμένη εμφάνιση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, ο οποίος αποτελεί επιβλαβή οργανισμό προτεραιότητας και την αξιολόγηση του μεγέθους της διασποράς από το Εργαστήριο Αναφοράς, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, έχουν προκύψει οριοθετημένες περιοχές στη Λακωνία (προσβεβλημένη ζώνη και ζώνη ασφαλείας) οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του νομού.

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134 και μετά από τις κατευθυντήριες οδηγίες της κεντρικής αρμόδιας αρχής Φυτοϋγείας της Χώρας, της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ, η διακίνηση εκτός οριοθετημένων περιοχών καρπών Capsicum L. (πιπεριά), Solanum melongena L. (μελιτζάνα), φυτών αραβοσίτου (Zea mays L) για ανθρώπινη κατανάλωση και φυτών Chrysanthemum L. (χρυσάνθεμο), Dianthus L. και Pelargonium θα γίνεται, μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για το σχέδιο δράσης εξάλειψης του οργανισμού, μόνο με την ύπαρξη φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

έντομο 768x513 1

Επιπρόσθετα, οι καλλιεργητές των ανωτέρω φυτικών προϊόντων που βρίσκονται εντός των ζωνών και των επαγγελματιών που τα διακινούν εκτός των ζωνών υποχρεούνται στην εγγραφή τους στο επίσημο μητρώο επαγγελματιών του άρθρου 6 του Π.Δ. 37/2021 (Α’94).

Επισυνάπτεται η σχετική αίτηση για την εγγραφή στο μητρώο επισημαίνοντας ότι ο φυτοϋγειονομικά υπεύθυνος των καλλιεργητών των ανωτέρω φυτικών προϊόντων για την εφαρμογή του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/1134 απαιτείται να είναι Γεωπόνος Π.Ε ή Τ.Ε., ενώ για τους επαγγελματίες που τα διακινούν εκτός των ζωνών δεν συντρέχει η παραπάνω απαίτηση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis