home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Η εντυπωσιακή παραλαβή των υπερσύγχρονων πλοίων της Πυροσβεστικής και η τραγωδία στο Ζευγολατιό

Το όνομα του πυροσβέστη Αριστείδη Μουζακίτη που έχασε τη ζωή του σε κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κορινθία φέρει το νέο υπερσύγχρονο σκάφος
Πυροσβεστικά σκάφη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στην εκδήλωση για την ένταξη δύο νέων υπερσύγχρονων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Τα πλοία κατασκευάστηκαν στην Πούλα της Κροατίας από το ναυπηγείο Techomont shipyard σε σχέδια της αγγλικής εταιρείας Carmac design με επιβλέπων την κατασκευή τον γαλλικό νηογνώμονα Bureau Veitas και την επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του Π.Σ.

Κυρία χαρακτηριστικά:

  • Ολικό μήκος 25,5μ πλάτος 7μ και βύθισμα 1,5μ .
  • Κύριες μηχανές Man 3 x 1200 HP
  • Ταχύτητα 29,5 κόμβους
  • Αυτονομία 230 ναυτικά μιλια .

Κυρία αποστολή: Κατάσβεση πυρκαγιών σε πλοία – μαρίνες και δευτερεύοντος έρευνα και διάσωση.

Έχει πλήρωμα 10 ατόμων και μπορεί να φιλοξενήσει επιπλέον 20 διασωθέντες, ναυαγούς ή μεταφορά προσωπικού.

Το Up Stories κατέγραψε την χθεσινή πρόβα τζενεράλε και μας την παρουσιάζει.

Πώς ονομάστηκαν τα δύο σκάφη

Τα ονόματα δύο πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών σε Σέρρες και Ζευγολατιό φέρουν από σήμερα τα δύο νέα υπερσύγχρονα σκάφη της Πυροσβεστικής.

To πρώτο από τα δύο σκάφη πήρε το όνομά του από τον πυρονόμο Σάββα Σάββαρη, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 44 ετών, το 2018, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στο Λιμνοχώρι Σερρών. Ο Σάββας Σάββαρης, ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών, είχε γεννηθεί το 1974 στα Κάτω Πορρόια Σερρών και είχε καταταχτεί στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1999.

Το δεύτερο σκάφος πήρε το όνομά του από τον δόκιμο ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά το 2017 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς στις 13 Ιουλίου στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, και κατέληξε μετά από νοσηλεία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Ο 33χρονος τότε Αριστείδης Μουζακίτης είχε καταγωγή από την Κέρκυρα και ήταν άγαμος.

Στη σημερινή τελετή στο λιμάνι του Πειραιά βρέθηκαν, οι γονείς του οι οποίοι ήταν εμφανώς συγκινημένοι από την τιμή στον γιο τους που έπεσε στο καθήκον.

Ποιος ήταν ο Αριστείδης Μουζακίτης

Ο νεαρός άνδρας υπηρετούσε στο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ και το απόγευμα της Πέμπτης συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Κόρινθο. Οπως έγινε γνωστό, η φωτιά μαινόταν σε δύσβατο σημείο και στην προσπάθειά του να το προσεγγίσει ανέβηκε μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους του στην καρότσα ενός τρακτέρ, που οδηγούσε κάτοικος της περιοχής. Ωστόσο, κατά τη διαδρομή η καρότσα ανετράπη, καταπλακώνοντας τους πυροσβέστες και τον οδηγό. Βαρύτερα απ’ όλους τραυματίστηκε ο 33χρονος, καθώς υπέστη κατάγματα στον θώρακα και άλλα σημεία του σώματός του.

Ο δόκιμος αξιωματικός είχε γεννηθεί το 1984 στην Κέρκυρα, κατατάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2014, ενώ εισήχθη στη Σχολή Ανθυποπυραγών το Σεπτέμβριο του 2015 και ήταν άγαμος.

Ανθρωπος του ναυταθλητισμού, με θητεία σε πολλές ομάδες πόλο της Πάτρας, υπήρξε ο 33χρονος πυροσβέστης, Αριστείδης Μουζακίτης, ο οποίος έφυγε από την ζωή, όντας σοβαρά τραυματισμένος κατά τη διάρκεια κατάσβεσης αγροτοδασικής πυρκαγιάς στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, ο Μουζακίτης, ο οποίος ήταν απόφοιτος του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών φόρεσε τα σκουφάκια του ΟΠΑΘΑ, της ΝΕΠ και του ΝΟΠ, ενώ την φετινή σεζόν αγωνίστηκε στον Τρίτωνα Αμαρουσίου στην Β΄ Εθνική Ανδρών του πόλο.

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, κ. Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κ. Αρχηγέ της Πυροσβεστικής, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Με χαρά και με συγκίνηση παρευρίσκομαι σήμερα σε αυτή τη σεμνή τελετή ονοματοδοσίας των δύο νέων υπερσύγχρονων σκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Ελληνική Πολιτεία να εκσυγχρονίσει δραστικά όλες τις υποδομές της Πολιτικής Προστασίας. Και πράγματι η κλιματική κρίση, με την οποία όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται πια αντιμέτωπος, καθιστά αυτή την επένδυση στην Πολιτική Προστασία μονόδρομο.

Και θέλω να εκφράσω, κ. Υπουργέ, την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι το Πρόγραμμα “Αιγίς” σχεδιάζεται και υλοποιείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να θυμίσω ότι θα διαθέσουμε παραπάνω από 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ για υποδομές που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία.

Και βέβαια αυτοί οι πόροι συμπληρώνονται και από πόρους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Τα δύο σκάφη, τα οποία σήμερα ονοματοδοτούμε, χρηματοδοτήθηκαν από προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 και με μεγάλη προσπάθεια, όπως είπε και ο Υπουργός, των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος καταφέραμε και σώσαμε τους πόρους αυτούς, έτσι ώστε σήμερα τα σκάφη αυτά να διατίθενται στην υπηρεσία όχι μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και όλων των υπολοίπων κλάδων που μπορεί κάποια στιγμή να τα χρειαστούν.

Βέβαια, κυρίες και κύριοι, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες και οι οποίοι, 365 μέρες το χρόνο, ταγμένοι στην υπηρεσία του καθήκοντος, προσφέρουν την υπηρεσία τους για το καλό και την ασφάλεια όλων μας.

Και πράγματι είναι σήμερα μία συγκινητική στιγμή, καθώς αποφασίσαμε -και πολύ σωστά- να δώσουμε σε αυτά τα δύο σκάφη ονόματα δύο στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος: τον Πυρονόμο Σάββα Σάββαρη και τον δόκιμο Ανθυποπυραγό Αριστείδη Μουζακίτη. Ευχαριστώ τους γονείς του Αριστείδη που βρίσκονται σήμερα μαζί μας σε αυτή την πολύ συγκινητική στιγμή.

Και πιστεύω ότι το ελάχιστο το οποίο οφείλουμε σε αυτούς οι οποίοι θυσιάζουν τη ζωή τους στο καθήκον, είναι να μην τους ξεχνάμε. Και μέσα από αυτές τις συμβολικές κινήσεις να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη τους.

Εύχομαι να είναι καλοτάξιδα, κ. Αρχηγέ, τα νέα σκάφη. Εύχομαι με μεγάλη ταχύτητα να προετοιμαστούμε και για τη νέα αντιπυρική περίοδο καθώς ξέρουμε πολύ καλά ότι η δουλειά της πρόληψης δεν ξεκινάει με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά ουσιαστικά διεξάγεται όλο το χειμώνα.

Και είμαι απολύτως σίγουρος ότι το Πυροσβεστικό Σώμα και πάλι θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σας ευχαριστώ».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis