home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Όταν η Ελλάδα έκανε εξαγωγές λεωφορείων σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική

ΒΙΑΜΑΞ: Η ιστορία της βιομηχανίας αμαξωμάτων που απασχολούσε 2.500 εργάτες στην καρδιά της Αθήνας (Βίντεο)
ΒΙΑΜΑΞ λεωφορείο

Πόσοι γνωρίζουν ότι υπήρξε ελληνική εταιρεία που εξήγαγε λεωφορεία σε Ασία, Αφρική και Ευρώπη. Η ιστορία για το «φάντασμα» της ΒΙΑΜΑΞ.

Από το 1957, η ΒΙΑΜΑΞ -που εξήγαγε λεωφορεία σε παγκόσμιο επίπεδο- είχε τις κεντρικές της εγκαταστάσεις στη Λεωφόρο Αθηνών στο Περιστέρι, σε έκταση 6.600 τ.μ., λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Αυτή η εταιρεία, που απασχολούσε περίπου 2.500 άτομα, έγινε πρότυπο για την ελληνική βιομηχανία και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αιμοδότες της εθνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη της ΒΙΑΜΑΞ δεν ήταν απλώς τυχαία. Κέρδισε την εμπιστοσύνη της αγοράς λόγω της ποιότητας και της αξιοπιστίας των οχημάτων της. Το υψηλό επίπεδο τεχνικής εκπαίδευσης των εργατών, οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και οι αυστηρές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου, έθεσαν νέα πρότυπα στην ελληνική αγορά.

Τα οχήματα της ΒΙΑΜΑΞ δεν περιορίζονταν μόνο στους ελληνικούς δρόμους, αλλά έφτασαν ακόμα και στην Ασία, την Αφρική και την Ελβετία.

Πότε ήρθε το τέλος της ΒΙΑΜΑΞ

Η παραγωγή της ΒΙΑΜΑΞ σταμάτησε το 1984, καθώς η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και άλλαξαν οι συνθήκες λειτουργίας στην εσωτερική αγορά, καθώς και δεν υπήρχε πλέον λόγος λειτουργίας ανεξάρτητων παραγωγικών μονάδων εντός της Κοινής Αγοράς.

Παρόλο το «άδοξο» τέλος το λαμπρό παρελθόν της ΒΙΑΜΑΞ παραμένει αναγνωρίσιμο. Σήμερα, η πρόσοψη του κτιρίου στη Λεωφόρο Αθηνών, με τη μεγάλη ταμπέλα «Διατίθεται», μαρτυρεί την ιστορία της.

Βίντεο: Up Stories

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis