home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ελαιόλαδο: Limit up για τη Λακωνία με 9,53 το κιλό – Τι θα καθορίσει την πορεία των τιμών

Από 9.20 έως 9.60 κυμαίνονται οι τιμές στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε Μεσσηνία και Λακωνία – Αξίζει να περιμένουν οι παραγωγοί πριν πουλήσουν;
Ελαιόλαδο

Η αγορά του ελαιολάδου στην Ελλάδα φαίνεται να εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, με τον Γενάρη να κλείνει με φειδωλές πράξεις και τιμές που δείχνουν μάλλον σταθερότητα. Στα 9,537 ευρώ το κιλό, ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης στη Λακωνία σφράγισε συμφωνία για τη διάθεση ενός βυτίου εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Η συμφωνία αυτή, που θεωρείται η καλύτερη μεταξύ τριών ενδιαφερομένων, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές του παραγωγού, οι οποίες εκτιμάται πλέον γύρω στα 9,50 ευρώ. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Λάγγης, μιλώντας στο ypaithros.gr, εξέφρασε ανησυχίες για δημοσιεύματα που προβλέπουν υψηλές τιμές στο ράφι, καθώς και τη σημασία της παρακολούθησης της αλυσίδας προσφοράς.

Το ελαιόλαδο διατέθηκε στην εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, με προορισμό την εσωτερική αγορά. Πρόκειται για τη δεύτερη πράξη της φετινής περιόδου για την Οργάνωση, μετά το βυτίο που διέθεσε τον Δεκέμβριο στην ίδια εταιρεία, σύμφωνα με τον Γιάννη Λάγγη, πρόεδρο στον συνεταιρισμό. «Νομίζω ότι είναι η υψηλότερη τιμή στην Ελλάδα», σχολίασε, προσθέτοντας ότι αυτές τις μέρες και άλλοι συνεταιρισμοί της περιοχής έκαναν πράξεις σε τιμές της τάξεως των 9,40-9,45 ευρώ.

Παράλληλα, οι παραγωγοί εκφράζουν τη συγκράτησή τους στη διάθεση ποσοτήτων, αναμένοντας άνοδο των τιμών. Ο κ. Λάγγης εκτίμησε ότι οι κινήσεις στην αγορά θα παραμείνουν φειδωλές μέχρι τον Μάρτη. Ωστόσο, οι Ιταλοί αγοραστές πιέζουν για χαμηλότερες τιμές, ενώ η περιοχή των Γαργαλιάνων Μεσσηνίας αναφέρει πτώση παραγωγής της τάξεως του 50%-60% σε σχέση με το περσινό έτος.

Οι παραγωγοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο πώλησης σε χαμηλές τιμές και αναμένουν την άνοιξη για να εκτιμήσουν την ανθοφορία της Μεσογείου, που θα καθορίσει την πορεία των τιμών που θα μπορούσε να είναι είτε προς τα πάνω, είτε όμως και προς τα κάτω. Με περιορισμένη παραγωγή και ενδιαφέρον από Ελληνικούς τυποποιητές, η αγορά αναμένεται να διατηρήσει τη σταθεροποίηση των τιμών στα επίπεδα των 9,20-9,30 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό.

Με πιθανότητα ανόδου των τιμών και την αμφίβολη στάση στην αγορά από τους Ιταλούς, οι παραγωγοί και οι έμποροι παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της αγοράς ελαιολάδου στη χώρα.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis